Wat TeamUp betekent voor gevluchte kinderen in Nederland

4 juli 2024

TeamUp-in-Nederland
We leven in een wereld waarin één op de zes kinderen in een conflictgebied opgroeit. Zij proberen dagelijks hun onzekerheid, angst en verdriet de baas te zijn. Samen met Save the Children en UNICEF Nederland bundelen wij met TeamUp onze ervaring en expertise. Gezamenlijk ondersteunen we gevluchte kinderen op sociaal én emotioneel gebied met gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten. In Nederland betekent het dat we met maar liefst 263 vrijwilligers elke week 88 sessies verzorgen en daarmee bijna 4000 kinderen bereiken. We nemen je mee in de highlights en resultaten van 2023.

Wat zijn de resultaten van TeamUp tot nu toe?

 • In 2023 hebben we bijna 4000 kinderen bereikt
 • We zijn op dit moment actief op 56 locaties
 • We hebben 54 teams, waarvan:
  39 teams met alleen vrijwillige facilitators
  11 teams met een mix van betaalde en vrijwillige facilitators
  3 mobiele teams
 • We hebben in totaal 263 TeamUp facilitators
 • We draaien wekelijks 88 sessies
TeamUp locaties in Nederland

Nieuwe mobiele teams in Amsterdam en Rotterdam

Op dit moment is meer dan de helft van de opvanglocaties in Nederland een noodopvanglocatie. Deze tijdelijke opvanglocaties zijn sober en niet geschikt voor kinderen. Toch wonen er veel gezinnen in evenementenhallen, leegstaande kantoorpanden en op cruiseschepen. Om ook kinderen op deze locaties zo goed mogelijk te ondersteunen met TeamUp, zijn we gestart met de inzet van mobiele teams. Vorig jaar, in juni 2023, begon het eerste mobiele team in Noord-Brabant.

Sinds januari zijn er ook twee mobiele teams in de regio’s Amsterdam en Rotterdam. Deze teams reizen langs de verschillende (nood)opvanglocaties om TeamUp sessies te faciliteren. Het mobiele team in Rotterdam over hun eerste ervaringen: “We zijn vol energie en enthousiasme begonnen, wat een nog enthousiastere reactie bij de kinderen los maakte. Sommige kinderen herkenden TeamUp van andere opvanglocaties waar ze gewoond hebben of van school, en waren dolblij om te zien dat TeamUp ook hier weer was. Voor andere kinderen was het hun allereerste TeamUp-sessie en ze vertrokken met een grote glimlach op hun gezicht.”

Vrijwilligers gezocht voor TeamUp

TeamUp heeft dringend vrijwilligers nodig door het hele land. De druk op de opvanglocaties blijft hoog en het is van groot belang om gevluchte kinderen de nodige ondersteuning te bieden. Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die na een 2-daagse TeamUp-training aan de slag willen gaan op een opvanglocatie in de buurt, voor ongeveer 4 uur per week. Als vrijwilliger bij TeamUp bied je psychosociale steun aan kinderen door middel van sport, spel en beweging.

Als je interesse hebt of iemand kent die mogelijk geïnteresseerd is, ga dan naar www.sollicitatieteamup.nl.

Samen kunnen we een verschil maken!

teamup-nederland

Foto: Julie Hrudova