Twee miljoen kinderen in Jemen hebben geen toegang tot onderwijs

29 mei 2019

War Child Uk in Yemen - supporting children and their families
De verwoestende oorlog in Jemen gaat zijn vijfde jaar in. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst van kinderen. Maar liefst twee miljoen kinderen hebben geen toegang tot onderwijs, zo blijkt uit het rapport van War Child UK.

Het rapport Being Kept Behind onthult de enorme impact van het conflict op een van de belangrijkste rechten van kinderen: het recht op onderwijs. Het zijn vooral meisjes (36%) die niet naar school kunnen. Voor 24% van de jongens geldt hetzelfde.

“De toekomst van kinderen wordt afgenomen doordat ze géén toegang hebben tot onderwijs"
Mona Saleh, onze Country Director in Jemen

Het verwoestende effect van oorlog op onderwijs

In meer dan 2.000 scholen kan geen les worden gegeven, omdat ze de gebouwen zijn gebombardeerd of worden gebruikt door gewapende groepen. Waar scholen nog overeind staan, ontbreekt het aan middelen zoals schoolspullen en leraren.

Het gevolg? Kinderarbeid en kindhuwelijken nemen toe. Ook het aantal kinderen dat zich aansluit bij gewapende groepen bereikt een nieuw hoogtepunt.

“Kinderen die niet naar school gaan werken als landbouwassistent, vervoeren drinkwater of sluiten zich aan bij gewapende groepen"
Yasser *, een leraar in Jemen
War Child Uk in Yemen - supporting children and their families

Schoolspullen voor kinderen in Jemen

Foto: War Child UK

Stress voert de boventoon

Naast het gebrek aan onderwijs is stress bij kinderen een groot probleem. Veel kinderen laten veranderingen in gedrag zien: ze huilen veel, schreeuwen, raken in een isolement, willen niet naar school en kunnen last hebben van een slaapstoornis. Ze worstelen met de verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt. Het gaat zelfs zo ver, dat ze op eigen houtje medicijnen maken om de oorlog even te vergeten.

Toegang tot onderwijs

We proberen de toegang tot onderwijs te herstellen, daarom knappen we verwoeste scholen op. Afgelopen september openden we samen met gemeenschapsleiders en families scholen in het Al Haymah Al Dakhiliya district (Sana’a Governorate). We hebben schoolmeubilair, essentiële watervoorzieningen en les- en leermaterialen ter beschikking gesteld.

In elke school wordt er een speciale ruimte gemaakt – een veilige vlek - om kinderen de mogelijkheid te geven hun oorlogservaringen te verwerken.

War Child Uk in Yemen - supporting children and their families

Opbouwen scholen in Jemen

Foto: War Child UK

“Nu War Child mijn school heeft opgeknapt, kan ik vijf dagen per week leren! Eerst was ik altijd thuis om mijn moeder te helpen"
Eshraq*, een 14-jarig meisje die een luchtaanval op haar school heeft meegemaakt

Ons werk in Jemen

Lees meer Sluiten

In Jemen bieden wij urgente humanitaire noodhulp en bescherming aan kinderen

 • War Child helpt kinderen in Jemen

  Jemen

  Humanitaire noodhulp in Jemen om kinderen en jongeren te beschermen

  Ga naar de landenpagina

  1 project

  7.400.000

  Kinderen getroffen door conflict

  18.509

  Totaal aantal deelnemers

   

Een verre herinnering

Daarnaast werken we samen met de lokale autoriteiten om geboorteaktes opnieuw uit te geven aan kinderen, die door de chaos van de gevechten zijn vernietigd. Hierdoor kunnen kinderen zich weer inschrijven voor scholen en krijgen ze toegang tot basisvoorzieningen.

Voor veel kinderen in Jemen is een leven zonder geweld een verre herinnering. Er wordt gesproken over een verloren generatie. Wij proberen dit met man en macht te voorkomen.

*Voor de veiligheid van onze medewerkers en kinderen zijn de namen in dit stuk veranderd.