'In veel dorpen in Jemen zijn al kinderen gestorven van de honger'

30 januari 2019

Jemen

War Child helpt kinderen in Jemen
In Jemen leidt meer dan de helft van de bevolking honger. Jemenitische hulpverlener Mohammed Nassr vertelt aan de NRC: 'In de hoofdstad Sana'a kunnen veel mensen alleen overleven dankzij de hulporganisaties die er nog actief zijn.'

Twee derde van de bevolking heeft dringend hulp nodig

Na een bijna vier jaar durende burgeroorlog bevindt Jemen zich op het randje van de afgrond. De bevolking kampt bijna dagelijks met terroristische aanslagen en luchtaanvallen. Door het onophoudelijke geweld heeft meer dan twee derde van de Jemenitische bevolking dringend humanitaire hulp nodig.

Elke tien minuten sterft een kind aan ondervoeding of ziekte

Om de tien minuten sterft een kind in Jemen aan ondervoeding of ziektes als cholera. Op dit moment lijden bijna twee miljoen kinderen honger. Meer dan 400.000 kinderen zijn al ernstig ondervoed en lopen direct levensgevaar. Jemenitische hulpverlener Mohammed Nassr doet aan de NRC verslag van de noodsituatie in zijn land.

“Het is niet dat er geen voedsel meer is. De winkels en markten liggen vol met etenswaren waaraan iedereen gebrek heeft. Het probleem is dat niemand meer geld heeft omdat bijna niemand meer betaald werk heeft."
Hulpverlener ter plaatse, Mohammed Nassr
War Child helpt kinderen in Jemen

Kinderen in Jemen lijden onder het aanhoudende geweld

Foto: War Child UK

Op het platteland is de situatie nog nijpender

Mohammed vertelt hoe de meeste mensen in Jemen allang blij zijn als ze twee kleine maaltijden per dag halen. 'Op het platteland is de voedselsituatie meestal nog een stuk nijpender. Daar eten de mensen vaak bladeren van bomen en struiken, soms voor ontbijt en voor lunch. Ik zag dat vorige week met eigen ogen (...) Het wemelde daar ook van de vluchtelingen. In veel dorpen zijn al kinderen gestorven van de honger.'

Wie ziek wordt, heeft pech

'Om een ziekenhuis te bereiken heb je een auto nodig en dat kost meer geld dan de meesten nog hebben. Als je er al in slaagt een ziekenhuis te bereiken, schiet je daar vaak ook niet veel mee op omdat er geen medicijnen meer zijn te krijgen.' Kortom, wie ziek wordt, heeft pech, aldus Mohammed.

Jemen: wat is er precies aan de hand? Rudi Vranckx legt het uit

Wij delen voedselbonnen uit

Door de kritische situatie in Jemen bestaat ons werk hier uit het bieden van levensreddende noodhulp. Wij geven samen met War Child UK voedselbonnen aan de meest kwetsbare kinderen en families. Met deze bonnen kunnen ze genoeg voedsel kopen voor een maand. Daarnaast knappen wij in Jemen scholen op, en creëren wij Child Friendly Classrooms: veilige plekken voor kinderen, in het chaos van het geweld.

Het is nu of nooit

De internationale gemeenschap kan niet langer op zich laten wachten. Voor kinderen en gezinnen in Jemen is het nu of nooit. Kom nú in actie. Steun ons werk in Jemen.