Het is harder nodig dan ooit: geef kinderen een veilige plek!

13 november 2023

Elk kind verdient een veilige plek
De komende tijd vragen wij aandacht voor het belang van een veilige plek voor kinderen in oorlog. Want kinderen in Gaza, Oekraïne en Soedan staan elke dag op met een hoofd vol angst en zorgen. Wij willen kinderen zo snel mogelijk een veilige plek en psychosociale hulp bieden. Het is harder nodig dan ooit. Uit solidariteit met kinderen in conflictgebieden over de hele wereld, roepen we iedereen op om in hun favoriete pyjama naar school of werk te gaan onder het motto: ‘Sta op voor kinderen in oorlog.’

HEMA laat kinderen weer dromen

Ook HEMA wil samen met War Child er alles aan doen om kinderen een goede nachtrust te bezorgen. HEMA introduceert daarom een nieuwe speciale War Child-pyjama collectie voor het hele gezin, die vanaf vandaag in alle HEMA-winkels en online te koop is. Een kwart van de opbrengst gaat naar kinderen in oorlog. “Iedereen heeft wel een favoriete pyjama waar je lekker in weg kunt dromen”, zeg Wilma Veldman, Chief Product Officer bij HEMA. “Wij gunnen kinderen in oorlogsgebieden dat ook zij weer durven dromen, over wie ze zijn en wat ze willen worden.”

Eva Van der Gught staat op in pyjama

Onder het motto ‘Sta op voor kinderen in oorlog’ wordt op donderdag 16 november de eerste editie van de War Child Pyjama dag gehouden. Actrice Eva Van der Gught zal, samen met basisschoolleerlingen, de campagne starten.

“Letterlijk én figuurlijk kunnen dromen is niet voor elk kind vanzelfsprekend”, zegt Eva Van der Gught. “Fijn dromen kan pas als je op een rustige en veilige plek kunt slapen. Als kind had ik wel het geluk om op een veilige plek te kunnen dromen over mijn toekomst als actrice. Slapen zonder angst. Dat gun ik elk kind.” Ook andere War Child ambassadeurs als Vivianne Miedema, Quinty Misiedjan, de band Chef’Special, Tooske Ragas en vele andere vrienden van War Child zullen de actie onder de aandacht brengen op sociale media.

“Eén op de vijf kinderen die een oorlog meemaakt, houdt daar last van. Het zorgt voor onzichtbare littekens zoals heftige nachtmerries. Wij kunnen en móeten daar iets aan doen!"
Ernst Suur, directeur War Child Nederland
Hema x War Child pyjama

OOK DIT JAAR LANCEERT HEMA EEN SPECIALE WAR CHILD PYJAMA COLLECTIE VOOR HET HELE GEZIN

Foto: HEMA

Recht op een veilige plek

Kinderen die oorlog meemaken, doen ‘s nachts vaak geen oog dicht. En áls ze eindelijk slapen, nemen nachtmerries het over. Ze staan op met een hoofd vol zorgen. Met angst voor wat de nieuwe dag zal brengen. Zoals de Oekraïense Dmitry en Natalya, die over hun oorlogservaringen vertellen. War Child biedt deze kinderen een veilige plek. Waar ze hun angsten verwerken, kunnen spelen en leren. Om op een dag weer op te staan zoals een kind hoort op te staan: zorgeloos en met zin in de nieuwe dag. Daarom roepen we iedereen op om op school of werk ook een pyjama dag te organiseren, om op te staan voor kinderen in conflictgebieden. Want kinderen horen niet thuis in een oorlog. Nooit.

Onzichtbare littekens

Nog altijd groeien wereldwijd 230 miljoen kinderen op in oorlog. War Child zet zich in om die kinderen te beschermen en helpt hen hoe ze met hun angsten om moeten gaan. Ernst Suur, directeur van War Child Nederland: “In de afgelopen 20 jaar heb ik veel gezien. Maar het groeiend aantal kinderen dat nu wordt getroffen door oorlogsgeweld is ronduit schrikbarend. Van het Midden-Oosten tot Oekraïne en Soedan. Ik maak me ernstige zorgen. Eén op de vijf kinderen die een oorlog meemaakt, houdt daar last van. Het zorgt voor onzichtbare littekens zoals heftige nachtmerries. Wij kunnen en móeten daar iets aan doen. Het is harder nodig dan ooit.”