Naz Kawan: "Veerkracht is ook erfelijk"

Mode-ondernemer Naz Kawan was drie jaar toen ze met haar moeder en zusje uit het onveilige Irak moest vluchten. Met haar bedrijf (en sinds anderhalf jaar haar eigen kledingmerk 2050) spreekt Naz het talent aan van makers met een vluchtelingenachtergrond aan. Samen creëren ze duurzame mode. In het tv-drieluik ‘Oorlog is erfelijk’ vertelt Naz over de gevolgen van oorlog op haar leven.

In 'Oorlog is erfelijk' vertelt Naz Kawan over de gevolgen van oorlog op haar leven

Bekijk het hele verhaal van Naz Kawan op dinsdag 7 mei om 21.00 uur op NPO2. Of kijk de uitzending terug via NPO Start.

Naz over haar deelname aan de serie

“Oorlog en vluchten ervoor doen een ongelooflijk groot beroep op je veerkracht. En vooral kinderen zijn heel veerkrachtig. Maar je hebt wél middelen nodig om te leren hoe je je op een constructieve manier kunt uiten. Zoals War Child dat doet, met psychosociale hulp, sport, spel en kunst, dat verlicht de emoties van kinderen. Het helpt hen in het hier en nu te leven, en geloven dat het beter wordt. Ik wil dat kinderen die hoop kunnen vasthouden.”

Oorlog is erfelijk

Oorlog kruipt onder je huid en kan je een leven lang achtervolgen. Dat weten Naz Kawan, Isa Hoes, Sahar Meradji, Evgeniy Levchenko, Hans Goedkoop, en Bert Woudstra als geen ander. Onder regie van documentairemaker Deborah van Dam vertellen zij in persoonlijke interviews met journalist en filmmaker Natascha van Weezel over de blijvende impact van oorlog op hun leven. Met hun verhalen vragen zij aandacht voor de 468 miljoen kinderen die nú in oorlog opgroeien.

Help jij ons voorkomen dat oorlog van generatie op generatie wordt doorgegeven?

Steun ons werk voor kinderen in oorlog