De leerlingen van Wiesje en Monique in actie voor War Child

Op hun school zitten kinderen uit de hele wereld. Vaak uit eerste hand kennen zij de verschrikkingen van oorlog en geweld. De leerlingen van docenten Wiesje Moen en Monique Karel komen daarom al jaren in actie. Zij zetten hun maatschappelijke stage in om #goedbezig te zijn voor War Child.
Wiesje en Monique in actie voor War Child

De leerlingen van wiesje en monique komen dit jaar voor het derde jaar op rij in actie voor kinderen in oorlog

Foto: Sandra Ruhe

Eén Amsterdamse school, tachtig nationaliteiten

Het Montessori Lyceum Oostpoort kent maar liefst tachtig nationaliteiten. Van heinde en ver komen kinderen naar de school in Amsterdam-Oost. “We hebben ook heel veel leerlingen uit oorlogsgebieden", legt Wiesje uit. Een goede reden voor de brede VO-school met internationale schakelklassen om dit jaar voor het derde jaar op rij al weer geld op te halen voor kinderen in oorlog.

“We laten het onderdeel zijn van de maatschappelijke stage voor de onderbouw”, vertelt Wiesje trots. Ze geeft aan dat deze stage niet meer verplicht is op scholen, maar dat zij er wel aan vasthouden, omdat het goed binnen de school en haar visie past. Het gaat om totaal twintig uur vrijwilligerswerk, waar ze per uur een zogenaamd Montessori-punt voor krijgen.

Een heuse Wereld War Child-markt

“Het eerste schooljaar begint in oktober altijd met een gastles van War Child. Dan wordt uitgelegd waar de organisatie voor staat en wat zij precies doet. En daarna is het al snel tijd voor actie hoor”, lacht Monique. Medio februari vond er een heuse Wereld War Child-markt plaats op school. Leerlingen zijn dan dagen volop in de weer. Op de markt werden de heerlijkste gerechten uit de hele wereld verkocht. Maar er was meer, zoals een beautykraam voor nagels en tattoos. Ook verkochten leerlingen er zelfgemaakte materialen als oorbellen, portemonneetjes en kaarten, blikt Monique terug.

“De leerlingen praten vrij gemakkelijk over het thema oorlog in de klas. Het heeft natuurlijk ook meerwaarde als je er dan leerlingen uit een oorlog bij hebt zitten die iets kunnen vertellen"
Wiesje Moen

Het mes snijdt aan twee kanten

Wiesje vindt dat haar leerlingen eigenlijk vrij gemakkelijk over het thema oorlog praten in de klas. “Ja, dat gaat heel goed. Het heeft natuurlijk ook meerwaarde als je er dan leerlingen uit een oorlog bij hebt zitten die iets kunnen vertellen. Onze kinderen zijn over het algemeen erg open en direct.” De jaarlijks terugkerende actie is een succes. “Weet je, het mes snijdt aan twee kanten: leerlingen krijgen Montessori-punten én leren wat vrijwilligerswerk is.”

Het resultaat mag er zijn

Wiesje geeft aan heel blij te zijn met onze steun, zodat zij het allemaal nog professioneler kunnen aanpakken. Van video’s tot promotiematerialen en het meedenken: het helpt hen allemaal om hun acties nog succesvoller te maken.

Het resultaat mag er dan ook zijn. Alleen dit jaar al werd ruim duizend euro opgehaald. Daarmee komt het totaalbedrag van de afgelopen drie jaar al boven de zesduizend euro! En in het voorjaar staat nog een schoolfeest en de Rennen voor War Child sponsorloop op de planning. Maar, zo benadrukt Wiesje: “Natuurlijk is het geld meegenomen, maar het gaat ons met name om de ervaring en inzet voor een ander.”

“Het gaat ons met name om de ervaring en inzet voor een ander"
Wiesje Moen
De leerlingen verkochten zelfgemaakte kaarten

In de afgelopen drie jaar is er al meer dan zesduizend euro opgehaald door de leerlingen

Foto: Sandra Ruhe

Wiesje en Monique in actie voor War Child

Geïnspireerd geraakt door dit bijzondere initiatief? Kom dan ook in actie op een manier die bij jou past

Foto: Sandra Ruhe

#Goedbezig voor War Child

Wiesje, Monique en de leerlingen van Montessori Lyceum Oostpoort Amsterdam zijn #goedbezig voor War Child. Ben jij geïnspireerd geraakt door hun bijzondere initiatief? Kom dan ook in actie op een manier die bij jou past. Vraag je vrienden, familie en collega’s jou te steunen. Want alleen sámen halen we de oorlog uit een kind.