Met de online verkoop van boeken steunt Hans (82) kinderen in oorlog

Zijn verhaal is bijna voer voor de literatuur. Sinds 2009, nadat hij ophield met zijn bestuurlijke activiteiten, stort Hans Schouten (82) zich op de online verkoop van boeken en postzegels. De opbrengst ervan gaat naar vier goede doelen, waaronder War Child. Al meer dan dertienduizend (!) euro haalde Hans op voor kinderen in oorlog. De belezen en opgewekte online ondernemer is met zijn boekenactie dan ook #goedbezig voor War Child.
Hans voor zijn boekenkast

Hans (82) heeft al meer dan 13.000 euro opgehaald voor kinderen in oorlog

Foto: Sandra Ruhe

Hans verkoopt boeken voor het goede doel

Al meer dan 14 jaar verkoopt hij online boeken en postzegels

Foto: Sandra Ruhe

Een huis vol boeken

“Ik kom uit een boekenfamilie”, begint Hans zijn verhaal. Zijn grootvader was de eerste voorzitter van de ‘Wereldbibliotheek voor goede en goedkope lectuur’ begin 20e eeuw. “Ik weet dan ook niet beter dat onze huizen volstonden met boeken.” En dat weet zijn echtgenote ook…

Na de verhuizing naar hun huidige appartement sommeerde zij hem vriendelijk afscheid te nemen van een groot gedeelte van zijn bijna vierduizend boeken. “Dat was heel moeilijk in begin, maar als je een plankje overhoudt met boeken die echt belangrijk zijn in je leven dan is dat ruim voldoende”, lacht Hans.

Laat mij maar winkeltje spelen

En zo zette hij in 2009 Forum Hadrianus op. Een online boekenwinkeltje (‘laat mij maar winkeltje spelen’) waar de koper kiest naar welk van de vier goede doelen de opbrengst gaat. Alleen al voor War Child haalde Hans sindsdien meer dan dertienduizend (!) euro op. “Ik heb altijd veel gewerkt met kinderen die het niet makkelijk hadden”, legt hij zijn keuze voor ons uit. Hans was onder meer wethouder in Voorburg en werkte lange tijd in de Haagse Schilderswijk.

“Ik heb altijd veel gewerkt met kinderen die het niet makkelijk hadden"
Hans Schouten
Hans verkoopt boeken voor het goede doel

Bekenden en onbekenden brengen Hans dozen vol boeken

Foto: Sandra Ruhe

De boekenkast van Hans

Zoveel dat hij vanaf deze maand geen nieuwe boeken meer aanneemt

Foto: Sandra Ruhe

Oorlog en vrede

Zelf verslindt hij boeken, ook over oorlog. “Waarom doen mensen wat ze doen? Dat is een van de dingen die mij mateloos boeit. Het valt mij op dat dictators zich laten omgeven door zwakkelingen en jaknikkers.” Hij verwijst indirect ook naar de huidige oorlog in Oekraïne.

“Ik zou Poetin graag het boek ‘Die Augen des ewigen Bruders’ van Stefan Zweig willen geven. Het gaat over iemand die steeds wat anders wil en uiteindelijk nergens eindigt. Het is eigenlijk de vraag: waar maak je je nu toch zo druk om? Waarom ben je nietsontziend bezig? Dat-ie denkt dat hij het kan redden door onschuldige slachtoffers te maken.”

Door weer en wind

Hij vindt het belangrijk om daarom in actie te komen. “Mijn oma zei altijd: een doodshemd heeft geen zakken.” Dus wat hij nu kan delen met de wereld, is mooi meegenomen.

De afgelopen jaren meldden zich massaal bekenden en onbekenden met dozen vol boeken. Zoveel dat hij vanaf deze maand geen nieuwe boeken meer aanneemt. Het zijn er simpelweg te veel. Tot pakweg dertig kilometer van zijn woning brengt Hans overigens de boeken op de fiets naar de koper. “Ook bij slecht weer, want dat dwingt je om naar buiten te gaan.”

“Ook bij slecht weer breng ik de boeken op de fiets naar de koper. Dat dwingt je om naar buiten te gaan"
Hans Schouten
Hans en zijn vrouw

Geïnspireerd geraakt door dit bijzondere initiatief? Kom dan ook in actie op een manier die bij jou past

Foto: Sandra Ruhe

#Goedbezig voor War Child

Hans is #goedbezig voor War Child. Ben jij geïnspireerd geraakt door zijn bijzondere initiatief? Steun de actie van Hans of kom in actie op een manier die bij jou past. Vraag je vrienden, familie en collega’s jou te steunen. Want alleen sámen halen we de oorlog uit een kind.