Nederlands Dans Theater is al dansend goed bezig voor War Child

Nederlands Dans Theater (NDT) is een bron van talent, creativiteit én betrokkenheid. Dat bleek onlangs maar weer eens. Maar liefst dertien dansers kwamen op een hele bijzondere manier in actie voor kinderen in oorlog. Genevieve O’Keeffe vertelt over hoe NDT #goedbezig is voor War Child.

40.000 euro voor kinderen in oorlog

“Switch is een jaarlijks terugkerend evenement, waarbij een groep dansers de kans krijgt om hun eigen choreografische werk te presenteren. Het is een platform om te experimenteren, samen te werken en onze creatieve perspectieven te presenteren”, vertelt danseres Genevieve (30). Daarnaast is de groep zelf verantwoordelijk voor de productie, marketing, fondsenwerving en communicatie. En de opbrengst? Die was voor War Child dit jaar! “We zijn erg trots dat onze creatieve inspanningen 40.000 euro hebben opgeleverd.”

Nederlands Dans Theater met de cheque voor War Child

Dansers van Nederlands Dans Theater kwamen op een hele bijzondere manier in actie voor kinderen in oorlog. Het resultaat? 40.000 euro!

Hulp is keihard nodig!

Dat enorme bedrag komt natuurlijk zeer goed van pas. “We zijn ontzettend bezorgd over alle wreedheden en oorlogen op de wereld. Daarbij zijn kinderen zo kwetsbaar. Ze worden voortdurend geconfronteerd met geweld. In welk conflict dan ook. We zijn ons ervan bewust dat het opgehaalde geld op verantwoorde wijze moet worden ingezet. En dat het bij hen komt die daar het meeste behoefte aan hebben”, zegt Genevieve. Volgens haar heeft de groep uitgebreid de tijd heeft genomen om goed na te denken waar ze het meeste verschil zouden kunnen maken. “Daarom hebben we uiteindelijk samen besloten om War Child te steunen.”

De kracht van muziek en dans

Het blijkt een geweldige match te zijn, omdat NDT en War Child beiden de kracht van muziek en dans goed kennen. “Het zorgt voor connectie en communicatie, maar biedt ook emotionele steun”, aldus Genevieve. “Samen met anderen bewegen geeft een gevoel van verbondenheid.” Dat is ook precies waarom War Child dans en muziek wereldwijd inzet. “Als kinderen zich op hun lichaam concentreren en iets creatiefs doen, voelen ze zich op hun gemak en kunnen ze moeilijke herinneringen uit het verleden beginnen te verwerken.”

“Als kinderen zich op hun lichaam concentreren en iets creatiefs doen, voelen ze zich op hun gemak en kunnen ze moeilijke herinneringen uit het verleden beginnen te verwerken."
Genevieve O’Keeffe

De realiteit van oorlog en geweld

Wat volgt is een moment van introspectie. “Ik kom uit Tasmanië, Australië. Dat is een zeer veilig, stabiel en mooi deel van de wereld. Als ik de realiteit van oorlog bekijk, kan ik mij niet eens voorstellen met welk lijden en trauma zoveel mensen te maken hebben. Ik heb daar geen enkele ervaring mee, zelfs niet iets wat erop lijkt, en zal dat waarschijnlijk ook nooit hebben. Ik besef dat jezelf veilig voelen in de wereld een voorrecht is, maar natuurlijk een fundamenteel recht zou moeten zijn.”

Nederlands Dans Theater

De kracht van muziek en dans is groot, dat weten NDT én War Child

Foto: Foto: Rahi Rezvani, Nederlands Dans Theater, Jakie, choreographed by Sharon Eyal & Gai Behar. Dancers: Genevieve O'Keeffe and Scott Fowler

Genevieve O'Keeffe van het Nederlands Dans Theater

Genevieve: "Het zorgt voor connectie en communicatie, maar biedt ook emotionele steun”

Foto: Sacha Grootjans, Nederlands Dans Theater, Studio rehearsals for Jakie choreographed by Sharon Eyal & Gai Behar, Dancer: Genevieve O'Keeffe

Empathie

Of de kunsten uiteindelijk voor vrede kunnen zorgen in de wereld? “Het kan niet alles oplossen, maar het moedigt mensen aan om onderling meer empathie krijgen. Dat we elkaar beter begrijpen. We voelen vaak dezelfde pijn. En uiteindelijk moeten we het als mensheid toch echt allemaal samen doen!?”

#Goedbezig voor War Child

Genevieve en NDT zijn #goedbezig voor War Child. Ben jij geïnspireerd geraakt door hun bijzondere steun? Word Business Friend of kom in actie op een manier die bij jouw onderneming past. Want alleen sámen halen we de oorlog uit een kind.