Zo zet ons voetbalproject jonge Colombiaanse vrouwen in hun kracht

Dat voetbal een belangrijke drijvende kracht kan zijn voor verandering, weet Annie (21) uit Bogotá als geen ander. Ze vertelt: "Mijn vader vond het maar niets dat vrouwen voetballen. Het was voor mij heel bevredigend om dit paradigma te doorbreken en sportcoach te worden." Ontdek hoe ons voetbalproject 'Play it for live and future' in Colombia deze jonge vrouwen in hun kracht zet.
Annie uit Colombia, Bogotà doet mee aan ons voetbalproject 'Play it for live and future'

Annie hoopt meisjes te stimuleren: "Deze sport is niet alleen voor mannen ontworpen!"

Foto: War Child

Yeraldyn uit Colombia, Bogotà doet mee aan ons voetbalproject 'Play it for live and future'

Ook Yeraldyn ziet 'Play it for live and future' als een mooie kans voor Colombiaanse vrouwen en meisjes

Foto: War Child

'Ik ben blij dat vrouwen steeds meer een stem in het voetbal hebben'

"Ik voetbal al vanaf mijn tiende," vertelt de inmiddels eenentwintig jarige Annie uit Usme, Bogotá. "Toen ik op school zat, was ik één van de weinige meisjes die in de pauze voetbalden. Mijn vader vond het maar niets dat vrouwen voetballen. Het was voor mij heel bevredigend om het paradigma te doorbreken door mee te doen aan het project 'Play it for live and future' en sportcoach te worden." Ze ziet langzaam maar zeker een positieve verandering in de sport en haar gemeenschap. Als sportcoach hoopt ze kinderen - en met name jonge meiden - te inspireren. Annie: "Meedoen aan dit project is een geweldige ervaring. Ik hoop hierdoor meisjes en jonge vrouwen te stimuleren om ook te gaan voetballen. Deze sport is niet alleen voor mannen ontworpen!"

“Meedoen aan 'Play it for live and future' is een hele mooie kans om jonge vrouwen en meisjes te helpen stappen te zetten en niet op te geven"
Yeraldyn (18) uit Bogotá
Karen uit Colombia, Bogotà doet mee aan ons voetbalproject 'Play it for live and future'

Sinds jongs af aan is voetbal Karens passie. "Dit project is voor mij een belangrijke kans om te groeien"

Foto: War Child

Een kans om te groeien

Ook Yeraldyn (18) uit Bogotá weet hoe het is als je vader niet wil dat je voetbalt. "Hij was het er niet mee eens dat ik deze sport beoefen. Dat was lange tijd heel moeilijk voor mij. Toch heb ik laten zien dat ik vooruitgang boek. Toen een vriend mij wees op dit project, twijfelde ik geen seconde. Meedoen aan 'Play it for live and future' is een hele mooie kans om jonge vrouwen en meisjes te helpen stappen te zetten en niet op te geven. Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd die ik als sportcoach door wil geven."

"Al zo lang als ik me kan herinneren is voetbal alles voor mij," vult Karen (20) aan. "Het is mijn allergrootste passie. Dit project is heel goed voor mij geweest. Ik wil sportcoach worden en dit is een heel belangrijke kans voor mij om te groeien."

Samen met KNVB Worldcoaches zet War Child de kracht van voetbal om de situatie van lokale Colombiaanse jeugd te verbeteren

Colombiaanse jongeren en kinderen leren binnen ons project levenslessen en voetbaltechnieken

Foto: War Child

War Child benut de kracht van voetbal om de situatie van lokale jeugd in Colombia te verbeteren

De sportcoaches - en in het bijzonder de vrouwelijke sportcoaches - zijn positieve rolmodellen voor kinderen

Foto: War Child

Positieve rolmodellen voor de volgende generatie

Annie, Yeraldyn en Karen zijn drie van de 75 Colombiaanse jongeren die binnen ons voetbalproject 'Play it for live and future' psychosociale ondersteuning, voetbaltrainingen en lessen in levensvaardigheden krijgen. Tijdens de trainingen leren de jongeren samenwerken, besluitvaardig optreden en werken ze aan hun zelfvertrouwen. Na afloop van het project gaan zij als sportcoaches aan de slag binnen hun gemeenschap. Met onze hulp leren zij positieve rolmodellen zijn en geven zij de voetbaltechnieken en levensvaardigheden die zij hebben opgedaan door aan een volgende generatie: 300 Colombiaanse jongens en meisjes uit nabijgelegen gemeenschappen. Op deze manier is voetbal een effectieve motor van verandering. Voor álle jongeren en kinderen - en in het bijzonder voor jonge vrouwen en meisjes.

Het voetbalproject 'Play it for live and future' voeren wij uit samen met de KNVB - en met ondersteuning van de Nederlandse Ambassade in Colombia en Signify Foundation. Samen zetten wij de kracht van voetbal in om de situatie van Colombiaanse jongeren te verbeteren. Zo geven we de jongeren alle middelen die zij nodig hebben stappen voorwaarts te zetten - en kinderen in hun gemeenschap te stimuleren hetzelfde te doen.