De Syrische Farah (10) maakt weer nieuwe vrienden

Samen met haar familie vluchtte de tienjarige Farah uit Syrië. In Jordanië doet ze nu met veel plezier mee aan ons I Deal-programma. “Vandaag hebben we het gehad over onze angsten. Elke sessie behandelen we een onderwerp zoals bewustzijn of geweld, en daar leren we veel van.”
Syrisch meisje in Jordanië - War Child Holland

Farah heeft in Jordanië geleerd weer nieuwe vrienden te maken en hoe ze met hen om kan gaan na wat ze heeft meegemaakt.

Foto: War Child UK

Kijkje achter de schermen bij I Deal

Farah’s lerares roept alle kinderen bij elkaar en vraagt ze een grote cirkel te vormen. “Okee jongens, allemaal in de cirkel! Een wijde cirkel. Goedzo. Vandaag beginnen we met een spel waarbij we een denkbeeldig object doorgeven in de kring. Ik zal het voordoen. Ik beeld me in dat ik een rode bal in mijn handen heb. Nu geef ik de rode bal door aan jou, en jij herhaalt wat ik zeg en geeft de bal weer door – totdat iemand een ander object verzint.”

Lachend geven de kinderen de denkbeeldige bal door, totdat de lerares iemand aanwijst die een nieuw voorwerp mag bedenken. De rode bal verandert in een enorme zak met suiker. En daarna in een kat, water en een mier. Zo gaat er van alles de kring rond, totdat de lerares een andere activiteit introduceert. De groep hangt aan haar lippen.

Nieuwe vrienden in Jordanië

Farah vertelt dat ze bij War Child een heleboel nieuwe vrienden heeft gemaakt. “Mijn eerste keer hier vond ik het heel spannend, ik durfde nauwelijks te praten. Toen kwam er een meisje naar me toe en gingen we samen spelen. Vanaf dat moment zijn we de beste vrienden. Eigenlijk zijn alle kinderen in het centrum nu mijn vrienden.”

Tijdens de I Deal-sessies hebben de kinderen het over van alles. “Met de juf praten we over wat ons bezighoudt, waar we mee zitten en over onze dromen. Ik was in het begin verlegen, maar nu vind ik het gemakkelijker om te praten. We spelen, leren en zingen veel bij War Child. Eén van de liedjes die we nu oefenen gaat over de oorlog en een ander over Syrië. We gaan zelfs optreden! We doen ook veel spellen, het leukste spel vind ik het ballenspel en in de tuin schommelen en van de glijbaan gaan.”

Meisjes doen mee met IDeal in Jordanië - War Child

De I Deal sessies helpen kinderen makkelijker te praten over wat ze hebben meegemaakt door spel, zang en onderwijs.

Foto: War Child UK

Handen bij elkaar als onderdeel van I Deal War Child Jordanie

Handen bij elkaar voor saamhorigheid en een betere samenwerking, ook tussen Syriërs en Lebanezen.

Foto: War Child UK

Programma’s voor het hele gezin

Toen Farah net aankwam in Jordanië vertelde haar nieuwe buurmeisje haar over War Child. Farah’s vader: “Farah kwam thuis en zei dat ze mee wilde doen aan de War Child-sessies. De volgende dag brachten we haar naar het centrum en zagen we dat ze ook sessies geven aan volwassenen. Sindsdien gaat ons hele gezin naar War Child. Er zijn programma’s voor iedereen. De kinderen leren hun talenten ontwikkelen en hebben het er enorm naar hun zin. En ik en mijn vrouw krijgen er allerlei handige tips over bijvoorbeeld opvoeding en hoe we onze stress kunnen verminderen.” Farah’s moeder vertelt hoe de sessies haar helpen in de omgang met haar kinderen. “Voorheen was er veel spanning thuis, maar nu praten we meer, bijvoorbeeld over wat we hebben geleerd tijdens de sessies. Een ander groot voordeel van de War Child-activiteiten is dat er zowel Syriërs als Jordaniërs op afkomen. We leren elkaar hier kennen, wat het voor ons makkelijker maakt om te integreren. Er ontstaat minder afstand en meer begrip voor elkaar.”

“Ons hele gezin gaat naar War Child, er zijn programma's voor iedereen."
Farah's vader
Meisje steekt haar hand op tijdens een I Deal sessie van War Child in Jordanie

Farah doet actief mee tijdens de I Deal sessies waar ze haar talenten heeft ontwikkeld.

Foto: War Child UK

Zelfvertrouwen en plezier

Farah's ogen lichten op als ze vertelt over wat ze allemaal heeft geleerd tijdens de I Deal-sessies. “Een paar dagen terug kregen we les over bewustzijn, en wat we moeten doen als er een aanslag op straat plaatsvindt. En hoe we kunnen praten over onze problemen.”

Haar vader ziet een grote verandering in Farahs gedrag sinds ze meedoet aan I Deal. “Ze is veel rustiger, haar persoonlijkheid komt nu meer naar de oppervlakte. Alle nieuwe dingen die ze heeft geleerd hebben haar veel zelfverzekerder gemaakt. En vrolijker.” Farah vertelt dat ze later dokter wil worden. “Niet zomaar een dokter, een chirurg. Dan kan ik mensen helpen. Als ze gewond zijn kan ik hen beter maken.

“Met de juf praten we over wat ons bezighoudt, waar we mee zitten en over onze dromen."
Farah