Zo steunen wij de ouders en verzorgers van kinderen in oorlog

Kinderen in oorlog steunen is wat wij doen. Een essentieel onderdeel hiervan is het bijstaan en begeleiden van hun ouders. Zo voorkomen wij dat oorlogstrauma's van generatie op generatie worden doorgegeven. De moeder van Seif (15) uit Syrië vertelt: “Door de sessies weet ik hoe belangrijk het is dat ik met mijn kinderen praat over hun gevoelens, angsten en dromen.”
Syrian refugee family - parents are participating in War Child's Caregiver Support Intervention

Seifs moeder: "Ik heb geleerd met mijn kinderen te praten over hun gevoelens, angsten en dromen”

Foto: War Child

Oorlog is erfelijk

Ouders die leven in - of op de vlucht zijn voor - oorlog, ervaren vaak ernstige en langdurige stress. Zij worden vaak blootgesteld aan geweld; moeten gedwongen hun huis ontvluchten; leven in onzekerheid en armoede; hebben dierbaren verloren; en vrezen voor hun leven en dat van hun kinderen. Velen weten niet goed bij welke organisaties en netwerken zij terecht kunnen voor hulp. Hun stress, zorgen en verdriet kunnen leiden tot diepgewortelde angsten, onzekerheid en depressie. Dit heeft niet alleen een zeer negatief effect op hun eigen welzijn; het vermindert ook hun vermogen om hun kinderen te beschermen en te ondersteunen. Zo worden oorlogstrauma’s vaak van generatie op generatie doorgegeven.

De gevolgen van oorlogsstress

De stress die ouders en verzorgers ervaren door oorlog kan op vele manieren een negatieve invloed hebben op de opvoeding, het psychosociale welzijn en de ontwikkeling van hun kinderen. Sommige ouders/verzorgers worden bijvoorbeeld ongevoelig(er) voor de behoeften van hun kinderen. Anderen kunnen juist overbeschermend zijn, of té hard en streng optreden. Hierdoor kunnen kinderen zich onzeker, angstig of alleen voelen.

“We leren ouders en verzorgers van kinderen in oorlog omgaan met hun stress - en met behulp van positieve opvoedingstechnieken er weer beter voor hun kinderen te kunnen zijn."
Mark Jordans, directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij War Child
War Child is supporting children and their caretakers living amidst war

Ons programma vermindert stress en verbetert het welzijn en de opvoedingstechnieken van ouders/verzorgers

Foto: War Child

War Child Holland is supporting caretakers in conflict areas

Ouders geven aan dankzij het programma minder angstig te zijn en beter om te kunnen gaan met heftige emoties

Foto: Michael Jessurun

Ouders/verzorgers in hun kracht zetten

Naast al onze projecten voor kinderen hebben wij daarom een speciaal programma ontwikkeld dat zich richt op het verminderen van stress en het verbeteren van het welzijn van ouders/verzorgers in conflictgebieden. Vaak zijn programma's voor ouders/verzorgers enkel gericht op positieve opvoedingstechnieken. Ons programma richt zich daarentegen in eerste instantie op het psychosociale welzijn van de ouders en verzorgers zelf.

Gedurende negen sessies worden kleine groepen ouders en verzorgers begeleidt door onze getrainde facilitators. De deelnemers krijgen de kans hun vaardigheden te versterken; zij worden in staat gesteld hun eigen opvoedkundige kennis en vaardigheden uit te breiden - én zo goed mogelijk te benutten. Zo zetten wij ouders en verzorgers in hun kracht - en kunnen zij er weer beter voor hun kinderen kunnen zijn.

Syrian refugee family - parents participating in War Child's Caregiver Support Intervention

Ons programma versterkt het psychosociale welzijn van ouders - die er zo op hun beurt voor hun kinderen kunnen zijn

Foto: War Child

Wetenschappelijk onderbouwde steun

Ons programma voor ouders/verzorgers hebben wij zorgvuldig getest onder honderden gezinnen in Noord-Libanon. Aan deze studie deden uit Syrië gevluchte ouders/verzorgers met kinderen tussen 3-12 jaar mee. Het wetenschappelijk onderzoek wees uit dat de deelnemers lekkerder in hun vel zaten, beter met stress konden omgaan en veel aan de geleerde opvoedmethoden hadden. Alle ouders/verzorgers (mannen en vrouwen) gaven aan regelmatig gebruik te maken van de ontspannings- en spanningsregulatie-oefeningen. Deelnemers verklaarden minder angstig te zijn, beter te slapen, beter om te kunnen gaan met heftige emoties en minder ruzies met hun kinderen en/of echtgenoten te hebben. Lees de wetenschappelijke publicatie hier

Wij voeren ons programma voor ouders/verzorgers uit in samenwerking met onder andere de Bernard van Leer Foundation, de Open Society Foundation en SOS Kinderdorpen.