Zet oorlog buiten spel

Het leven van de Zuid-Soedanese Adit verandert plotsklaps als ze haar dorp moet ontvluchten. “Door de oorlog moeten we alles achterlaten,” vertelt ze. In het vluchtelingenkamp kan ze moeilijk aarden en wordt ze gepest. “Ze noemen mij ‘one-leg’.” Totdat ze mee gaat doen met onze sport-, spel- en bewegingsactiviteiten. Met onze hulp vindt Adit haar innerlijke kracht weer terug - en zet ze oorlog buiten spel.

Aluong Ayak, onze collega in Zuid-Soedan, vertelt: 'Kinderen zoals Adit zijn extreem veerkrachtig – maar zij moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken.” En dát is het precies het uitgangspunt van onze psychosociale interventie, TeamUp. Samen met Save the Children en UNICEF Nederland bundelt War Child haar ervaring en expertise in dit programma voor gevluchte kinderen uit oorlogsgebieden. Met gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten helpen wij Adit met het loslaten van spanningen, omgaan met emoties en weer op zichzelf en anderen te vertrouwen. Zo brengt TeamUp kinderen samen, overal ter wereld.

Lees meer

Ik help lokale begeleiders trainen

Ik help een jaar lang een kind

Ik help met sport- en spelmaterialen

Wij registreren jouw gegevens en gaan hier eerlijk mee om. Lees hier waarom.

Doe mee en zet oorlog buiten spel

Help 1.000 kinderen hun kracht terug te vinden

1.000

609

Adit from South Sudan is now participating in TeamUp activities from War Child

“Na school doe ik mee met TeamUp. We spelen samen en ik maak nieuwe vrienden“

Lees Adits verhaal

Het leven van de Zuid-Soedanese Adit verandert plotsklaps als ze haar dorp moet ontvluchten. “Door de oorlog moeten we alles achterlaten,” vertelt ze. In het vluchtelingenkamp kan ze moeilijk aarden en wordt ze gepest. Totdat ze mee gaat doen met onze sport-, spel- en bewegingsactiviteiten.

Wij helpen Adit haar innerlijke kracht terug te vinden, zo zet zij oorlog buiten spel.

12-year-old Adit from South Sudan engaging in War Child's TeamUp

Adits leven veranderde van de één op andere dag toen ze haar dorp moest ontvluchten

Foto: Michael Jessurun

Veilig - maar alleen

In het vluchtelingenkamp in Oeganda is Adit veilig, maar daar is alles mee gezegd. Haar wereld staat op z’n kop en het lukt maar niet om te aarden. Ze wordt erg gepest op school. “De andere kinderen noemen mij ‘one leg’,” vertelt ze. “Ik vecht met ze en ik voel me erg alleen.” Als één van onze lokale medewerkers in Oeganda haar aanmoedigt mee te doen met onze activiteiten, besluit ze een kijkje te nemen. Sinds haar allereerste sessie is zij hier kind aan huis.

South Sudanese Adit fled to Uganda, where she's working to rebuild her life with War Child's help

In het vluchtelingenkamp kan Adit niet aarden, ze voelt zich in het begin erg alleen

Foto: Michael Jessurun

Innerlijke kracht aanspreken

Aluong Ayak, onze collega in Zuid-Soedan, vertelt: “Als je Adit ontmoet is het duidelijk dat ze een innerlijke kracht bezit, ondanks alles wat ze heeft meegemaakt. Kinderen zoals Adit zijn extreem veerkrachtig – maar zij moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken.”

En dát is precies het uitgangspunt van onze psychosociale interventie, TeamUp. Met gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten helpen wij kinderen zoals Adit met het loslaten van spanningen, omgaan met emoties en weer op zichzelf en anderen te vertrouwen.

“Kinderen zijn extreem veerkrachtig maar zij moeten wel de kans krijgen om hun nare ervaringen te verwerken"
Aluong Ayak
Adit is making new friends during TeamUp's sport and play activities from War Child

TeamUp brengt kinderen samen, overal ter wereld

Foto: Michael Jessurun

Zoveel meer dan sporten en spelen

Elke TeamUp-activiteiten heeft een specifiek - psychosociaal - doel voor ogen. Omdat TeamUp vooral gebruikmaakt van de kracht van beweging, gebaren en signalen kunnen álle kinderen meedoen. Ook als ze niet dezelfde taal spreken. Zo brengt TeamUp kinderen samen, overal ter wereld.

“Het is fijn om vrienden te hebben, omdat die je kunnen helpen als je problemen hebt"
Adit (12)

Vrienden en respect

Adit kan niet wachten tot de volgende TeamUp-sessie: “Na school doe ik mee met TeamUp. We spelen samen en ik maak nieuwe vrienden.” Ze vult aan: “Het is fijn om vrienden te hebben, omdat die je kunnen helpen als je problemen hebt. De andere kinderen respecteren me nu.”

South Sudanese Adit loves to play and move with her friends during TeamUp's sport and play activities from War Child

Adit kijkt altijd uit naar de TeamUp-sessies

Steun jij onze sport- en spelactiviteiten?

Dagelijks zien wij het positieve effect van onze TeamUp-projecten. Kinderen zoals Adit, die teruggetrokken binnenkomen en met elke sessie enthousiaster worden. Vrienden maken. Langzaam maar zeker durven te praten over hun gevoelens.

Dit doen we samen

Wij willen minstens 1000 kinderen helpen hun kracht terug te vinden. Zodat zij hun nare ervaringen in de oorlog beter kunnen verwerken. Dit kunnen we niet alleen - we hebben jouw hulp nodig!

Kom meer te weten over Adit.

Deel deze campagne:

War Child bloem en zon tekening