Oproep aan Tweede Kamer: zet kinderen in azc's centraal

13 december 2018

Amsterdam

Asielzoekerscentrum in Almere - War Child TeamUp
Eerder dit jaar kwam een onafhankelijk onderzoek over de leefsituatie van kinderen in azc's uit. De aanbevelingen uit dit onderzoek zijn helaas nauwelijks overgenomen door de staatssecretaris.

Het manifest

Het onderzoek, gedaan door het COA in samenwerking met de Werkgroep Kind in azc, is samengevat in tien aanbevelingen. Deze tien punten zijn in juni als manifest aangeboden aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris heeft nu laten weten dat hij nauwelijks iets met deze aanbevelingen gaat doen. Helen Schuurmans reageert namens de Werkgroep Kind in azc: 'We zien enkele kleine stapjes vooruit, maar er is nog een lange weg te gaan terwijl de kinderen in de azc’s nú recht hebben op daadkracht’.

Teveel oranje en rood

Een nieuwe versie van het manifest laat direct zien wat de reactie van de staatssecretaris betekent. Met oranje en rode smileys en helaas geen enkele groene, wordt het duidelijk op welke punten de staatsecretaris de situatie voor kinderen wil verbeteren. De Werkgroep heeft nu de staatssecretaris per brief opgeroepen om te heroverwegen. De Werkgroep vraagt de Tweede Kamer volgende week bij het Kamerdebat om kinderen wél centraal te zetten.

“De staatsecretaris negeert de vele mogelijkheden om het leven voor deze kwetsbare kinderen te verbeteren. Na het lange wachten op een reactie op deze bevindingen, stelt het teleur dat er op veel punten nauwelijks iets verbetert."
Heleen Schuurmans namens de Werkgroep Kind in azc
War Child asielzoekerscentrum manifest #ditmoetbeter

Het Manifest

Foto: Werkgroep Kind in azc

Dit is het moment

Het is belangrijk dat de Tweede Kamer zich sterk maakt voor deze kinderen en geen genoegen neemt met deze reactie. De staatssecretaris is namelijk bezig om het opvangsysteem in Nederland te veranderen. ‘De Tweede Kamer moet dit moment aangrijpen om te zorgen dat de veranderingen ook verbeteringen zijn voor kinderen’, zegt Schuurmans.

De Tweede Kamerleden waren eerder dit jaar wel positief over het manifest. Zij lieten bij het in ontvangst nemen weten dat de belangen van kinderen voorop moeten staan. 'De Tweede Kamer moet zich daarom nu laten horen', aldus Schuurmans.

Werkgroep Kind in azc

Lees meer over de aanbevelingen en het gehele onderzoek in het rapport Leefomstandigheden kinderen in azc's en gezinslocaties.

#DitMoetBeter

Werkgroep Kind in azc - partner War Child

Werkgroep Kind in azc

De Werkgroep Kind in azc is een samenwerking tussen War Child, VluchtelingenWerk Nederland, Stichting De Vrolijkheid, UNICEF Nederland, Kerk in Actie, Defence for Children en Save the Children

Naar website