Sri Lanka worstelt met trauma's Paasaanslagen

11 juni 2019

War Child collega medewerker Marina in Sri Lanka
Het is vijftig dagen geleden dat Sri Lanka werd getroffen door een reeks bomaanslagen. In een interview met het Algemeen Dagblad vertelt onze landendirecteur Marina Doris hoe het land er nu voor staat.

Marina is zelf Sri Lankaanse en werkt al vijftien jaar voor War Child. Sinds 2010 hebben wij programma’s in Sri Lanka, omdat het land 26 jaar lang gebukt ging onder een burgeroorlog. Net op het moment dat de veerkrachtige bevolking weer in rust en vrede leek te leven, werd het land opgeschrikt door deze terreurdaad.

Marina: “Wij waren bezig met verzoening en traumahulp aan kinderen vanwege de oorlog. Tien jaar is het nu vrede. En dan dit. Bij de ouderen zie je oude schrikreflexen terugkomen. Veel mensen zijn weer bang en onzeker.”

Mensen beperken zich in hun bewegingsvrijheid, vertelt Marina verder. Ze zijn angstig op straat. Overal zie je weer militairen en wegblokkades. Door de aanslagen neemt het onderlinge wantrouwen onder de bevolking weer toe, ook omdat nog niet duidelijk is wie er precies achter de aanslagen zat.

Voor Marina is het helder wat nu prioriteit zou moeten zijn in haar land: “Verzoening bevorderen op scholen en in de buurtschappen. Proberen mensen bij elkaar te brengen, het vertrouwen herstellen.”