Concert voor Oekraïne, opbrengsten naar War Child

19 december 2023

Fotografie: Guido Pijper

War Child Nederland_Philharmonisch Orkest_Oekraine_231215
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt op zaterdag 13 januari een concert voor Oekraïne. Er zijn 13 gevluchte Oekraïense musici uitgenodigd om samen met het orkest een concert te geven. Muziek doet ertoe, ook in tijden van oorlog. De opbrengsten en donaties van dit concert komen in zijn geheel ten goede aan War Child.

Muziek doet ertoe

Al bijna twee jaar woedt er oorlog in Oekraïne. Talloze burgers ontvluchtten hun land met achterlating van al hun bezit. Meer dan honderdduizend vonden er onderdak in Nederland; velen van hen gewoon bij mensen thuis. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest wil ook iets voor hen doen. Musici zijn niet bij machte om oorlogen te beëindigen, maar muziek kan wel de hoop op betere tijden en het geloof in medemenselijkheid levend houden.

Daarom, als een gebaar van solidariteit, heeft het orkest dertien gevluchte Oekraïense musici uitgenodigd om samen met ons een concert te geven. Zaterdag 13 januari zullen zij de lessenaar delen met die van de orkestleden van het Rotterdams Philharmonisch. Het jonge Oekraïense supertalent Olha Dondyk treedt aan als dirigent, de Oekraïense pianisten Antonii Baryshevskyi en Anna Fedorova soleren in werken van Silvestrov en Chopin.

“Muziek doet ertoe. Muziek laat je voelen waarvoor je wilt vechten, ze geeft perspectief en dat is iets heel krachtigs."
Anna Fedorova, Oekraïense pianist

Geen kind is ooit een oorlog begonnen

De opbrengsten en donaties van dit concert komen in zijn geheel ten goede aan War Child. Wereldwijd groeien er bijna 230 miljoen kinderen op in oorlog en geweld. Zij voelen zich onveilig, zijn angstig, agressief of durven geen contact te maken. War Child biedt hen psychosociale steun, bescherming en onderwijs. Wereldwijd. Met muziek, sport en spel helpt War Child kinderen hun heftige ervaringen te verwerken. Zo krijgen ze het vertrouwen in zichzelf en anderen terug. Dat is van groot belang. Want een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit.

“De kracht van muziek is groot. Het is de verbindende taal die iedereen spreekt. Muziek stimuleert creativiteit en werkt voor velen als een uitlaatklep. Juist ook voor kinderen die opgroeien in oorlog. We zijn heel dankbaar dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest dit mooie en belangrijke concert organiseert."
Ernst Suur, directeur War Child Nederland

Een ticket voor het concert op zaterdag 13 januari in De Doelen in Rotterdam kan al vanaf €25,- worden besteld. Tevens kan er per ticket tot €50,- extra worden gedoneerd. Alle opbrengsten van de ticketverkoop en extra donaties komen in zijn geheel ten goede aan War Child.