Zangeres Katie Koss vertelt over de kracht van muziek tijdens Eurosonic Noorderslag

17 januari 2023

Katie Koss in Oekraïne
De Groningse zangeres Katie Koss heeft Oekraïense ouders, en het lot van de kinderen daar, gaat haar aan het hart. Afgelopen november reisde zij, met haar gitarist Berend Rombouts, voor ons naar Moldavië om samen met gevluchte Oekraïense kinderen muziek te maken. Zaterdag 21 januari tijdens Eurosonic Noorderslag (ESNS) schuift zij - samen met Ernst Suur, directeur War Child Nederland, - aan bij een speciale sessie over de kracht van muziek.

Oekraïense roots

"Mijn ouders komen uit Oekraïne, dus dit is iets wat mij aan het hart gaat", vertelt Katie. "Als ik de kans heb om na te denken over mijn toekomst en mijn dromen dan voel ik het ook een beetje als mijn roeping om ervoor te zorgen dat ik kinderen diezelfde kans kan geven." Ze twijfelde dus ook geen moment toen wij haar vroegen mee te gaan naar Moldavië. "De aansluiting is er zowel voor mij als artiest, als voor mij als persoon. Dit moest gewoon gebeuren."

“Mijn ouders komen uit Oekraïne, dus dit is iets wat mij aan het hart gaat"
Katie Koss, zangeres
Katie Koss in Oekraïne

Zangeres Katie Koss reisde voor ons naar Moldavië om samen met gevluchte Oekraïense kinderen muziek te maken

Foto: Michael Jessurun

Katie Koss in Oekraïne

Katies ouders komen uit Oekraïne. "De aansluiting is er zowel voor mij als artiest, als voor mij als persoon."

Foto: Michael Jessurun

Onzichtbare littekens

In Moldavië zitten momenteel veel gevluchte Oekraïense kinderen. Kinderen die veel hebben meegemaakt. Ze zijn blootgesteld aan oorlog, geweld en stressvolle situaties. Wij proberen kinderen te helpen om deze nare ervaringen een plek te geven. "Onzichtbare littekens", noemt Ernst het.

"Wij zorgen ervoor dat kinderen angst kunnen verwerken, verdriet een plaats kunnen geven, met elkaar in gesprek raken en zo erachter komen dat ze niet alleen zijn in de ellende die ze meemaken. Ze zullen het niet vergeten, maar wel in staat zijn een kind te zijn en gezond jong volwassene te worden."

“Wij zorgen ervoor dat kinderen met elkaar in gesprek raken en zo erachter komen dat ze niet alleen zijn in de ellende die ze meemaken"
Ernst Suur, directeur War Child Nederland

Zangeres Katie Koss in Moldavië

Even weer ‘gewoon’ kunnen zijn

In Moldavië maakte Katie muziek met de kinderen. "Ik merkte dat ze enthousiast werden van het feit dat we gingen dansen, gingen springen", vertelt ze. Volgens Ernst is dit heel belangrijk voor kinderen die in zo'n moeilijke situatie zitten. "Ik denk dat we onderschatten hoe belangrijk het is voor kinderen om mee te doen aan normale dingen. Even gewoon weer 'gewoon' kunnen zijn in die chaos van een oorlog."

War Child en ESNS vinden elkaar in hun geloof in de verbindende kracht van muziek. Daarom schuiven op zaterdag 21 januari om 13.00 uur Katie en Ernst aan bij een speciale War Child sessie in het Groninger Forum. Het thema is ‘De Kracht van Muziek’. DJ St. Paul zal de talkshow muzikaal aankleden. De sessie is gratis en voor iedereen toegankelijk.