Ons jaarverslag 2021: hoop doet leven met onderwijs

23 juni 2022

Two siblings studying together at home with War Child's Can't Wait to Learn Program
Wereldwijd staat onderwijs zwaar onder druk. Voor miljoenen kinderen bracht de coronapandemie, de gevolgen hiervan en het groeiend aantal gewapende conflicten wereldwijd hun hoop op goed onderwijs in gevaar. In ons jaarverslag lees je alles over onze grootste prioriteit in 2021: kinderen in conflictgebieden psychosociaal ondersteunen en toegang geven tot kwalitatief onderwijs.

Onderwijs in crisis

Door de gevolgen van de coronapandemie hadden bijna 260 miljoen kinderen in 2021 geen toegang tot onderwijs. Bovendien lopen sinds vorig jaar bijna 10 miljoen kinderen door forse bezuinigingen en toenemende armoede het risico nooit meer naar school terug te kunnen. Voeg hier oorlog en geweld aan toe en hun dromen van een betere toekomst lijken steeds verder weg te glippen.

Alle kinderen hebben recht op mentale gezondheid en psychosociaal welzijn - ook kinderen die opgroeien met oorlog en geweld. Dag in dag uit zetten wij ons in voor het versterken van de veerkracht van deze kinderen. In ons jaarverslag lees je hoe wij onder andere onderwijs inzetten om het welzijn van kinderen in oorlog te verbeteren.

RS21064_210304_WCH_SY_Corona_Response_Success_Stories_Classroom_01-hpr.jpg

Door de gevolgen van de coronapandemie hadden bijna 260 miljoen kinderen vorig jaar geen toegang tot onderwijs

Foto: War Child

A teacher in Uganda, standing in front of the class

Overbelast en met te weinig middelen: wereldwijd ervaren leraren hoge druk

Foto: War Child

Meer kinderen in oorlog bereiken

In 2021 hebben wij 648.477 kinderen en volwassenen kunnen ondersteunen – meer dan twee keer zoveel als in 2020. Met onderwijs, psychosociale steun en bescherming zorgen we ervoor dat kinderen sterker zijn dan oorlog. Wij zijn aanwezig in veertien landen en steunen kinderen wereldwijd door het delen en implementeren van onze kennis en methoden.

Goed onderwijs - waar en hoe dan ook

Onze bekroonde innovatieve onderwijsprogramma Can't Wait to Learn had een glansrol in 2021. Tijdens de coronacrisis vonden we nieuwe manieren om 24.591 kinderen te leren rekenen. Hierdoor konden kinderen in Libanese- en Oegandese vluchtelingenkampen 'thuis' hun lesprogramma voortzetten.

In DR Congo hebben we een speciaal inhaalprogramma ontworpen voor kinderen die door de oorlog hun lessen hebben moeten missen. In Colombia hebben we een nieuw soort onderwijs omarmd, waarbij kinderen actief bijdragen aan vredesopbouw in hun gemeenschappen.

A girl in DRC studying with her mother

Ons innovatieve onderwijs-inhaalprogramma in DR Congo brengt onderwijs naar waar kinderen zijn

Foto: War Child

Snel reageren op noodsituaties

Naast deze initiatieven werd het jaar gekenmerkt door verschillende noodsituaties. Naar aanleiding van het bombardement in Gaza in mei 2021 lanceerden wij een noodhulpactie voor getroffen gezinnen in samenwerking met de Dutch Relief Alliance en andere partners.

Ondertussen bevestigde onze gezamenlijke studie met World Vision onze angsten over de impact van de coronapandemie op het mentale welzijn van kinderen en jongeren. Onze bevindingen presenteerden wij op vier internationale conferenties, om ogen te openen voor deze onzichtbare crisis.

Docenten in hun kracht zetten

Terwijl corona Afrika in zijn greep hield, waren in Oeganda de scholen langer dan waar dan ook gesloten. Naast een overvloed aan projecten voor onderwijs op afstand voor kinderen, pakten we ook de groeiende stress en burn-outs van leerkrachten aan met onze interventie voor docenten in conflictgebieden.

Dit is slechts een greep uit onze resultaten en ontwikkelingen in 2021. Ontdek in ons verslag hoe wij inspeelden op andere wereldwijde ontwikkelingen en crises.

“Iedereen heeft het vermogen om in actie te komen, maar om dit goed te doen, hebben we elkaar nodig."
Ramin Shahzamani, CEO van War Child
Schoolchildren in a line, with the teacher, joyfully raising their hands, clapping and smiling

Door nauwere samenwerking kunnen wij onze activiteiten voor kinderen de komende jaren snel opschalen

Foto: War Child

Child from Gaza, standing in front of a dishoveled car

In de onmiddellijke nasleep van het geweld in Gaza in mei hebben wij ons actieplan voor snelle hulp ingezet

Foto: War Child

Samenwerken in 2022

Anno 2022 neemt het aantal kinderen dat opgroeit met oorlog en geweld nog steeds toe. 50 Miljoen kinderen - meer dan ooit tevoren - is op de vlucht voor conflicten en klimaat-gerelateerde rampen. En dan is er natuurlijk de coronapandemie die nog steeds veel roet in het eten gooit.

Als antwoord op al deze uitdagingen schalen wij in 2022 snel onze activiteiten op - in hechte samenwerking met een wereldwijd netwerk van partners. Zo voegen na een intensieve voorbereiding daad bij woord, met de lancering van ons internationale alliantie van War Child-kantoren.