Winnie (80) steunt met haar boek kinderen in oorlog

Winnie van Hasselt – een ‘War Child’ – schreef speciaal voor haar allerjongste kleinkind een boek. Met haar levensverhaal op papier haalt Winnie (80) nu duizenden euro’s op voor War Child. “Het boek is bedoeld om mijn (klein)kinderen duidelijk te maken hoe de wereld in korte tijdsbestek snel is veranderd.” Lees hoe deze superoma #goedbezig is voor kinderen in oorlog.
Winnie is #goedbezig voor War Child

Winnie van Hasselt schreef het boek 'Van losse draadjes een breiwerk'

Foto: Sandra Ruhe

Winnie is #goedbezig voor War Child

Met haar boek haalt ze geld op voor kinderen die nu in oorlog leven

Foto: Sandra Ruhe

Winnie's leven in woorden

“Oma is ook een klein meisje geweest hoor”, lacht Winnie hardop. Al zag het leven er toen wel anders uit, voegt ze er snel aan toe. Op de dag dat Nederland vorig jaar in lockdown ging, begon ze met schrijven. Want misschien zou het coronavirus Oma ‘ik-ben-toch-een-kwetsbare-risicogroep’ Winnie wel teveel worden. “Het boek is bedoeld om mijn (klein)kinderen duidelijk te maken hoe de wereld in korte tijdsbestek snel is veranderd.” Inmiddels deelt ze het boek uit aan wie het maar lezen wil in ruil voor een vrijwillige donatie aan War Child. En met succes!

“Het boek is bedoeld om mijn (klein)kinderen duidelijk te maken hoe de wereld in korte tijdsbestek snel is veranderd."
Winnie van Hasselt
Winnie is #goedbezig voor War Child

Winnie herinnert zich WOII: "Dat we in de kelder schuilden voor de bombardementen"

Foto: Sandra Ruhe

Winnie is #goedbezig voor War Child

Na de oorlog was de stemming volgens Winnie "vooruitkijken, niet achterom. Alsof er niets was gebeurd"

Foto: Sandra Ruhe

Mickey Mouse-gasmasker

Winnie werd in 1941 in het Verenigd Koninkrijk geboren. Haar Joodse ouders waren in de meidagen van 1940 Nederland in een roeiboot ontvlucht. Haar vader meldde zich in Engeland bij het Nederlandse leger, waar hij uiteindelijk luitenant-kolonel werd. Hij speelde vanaf 1944 een actieve rol bij de bevrijding van Nederland. “Ik heb ongelooflijk veel herinneringen aan mijn eerste Britse jaren. Dat we in de kelder zaten onder een grote ijzeren tafel om te schuilen voor de bombardementen. Ik had een speciale Mickey Mouse-gasmasker. Die waren er voor kinderen om de werkelijkheid van de oorlog minder eng te maken”, vertelt Winnie.

Een zwembad vol angst

“Ik herinner mij niet dat ik het toen benauwd vond, maar ik ben nu nog wel steeds snel benauwd, zoals met die mondkapjes. Niet alleen van binnen was ik bang, maar ook van buiten, alsof ik in een zwembad vol angst leefde.” Ook haar Joodse familie telt mensen die niet zijn teruggekomen, zoals dat wordt genoemd. Al werd over de oorlog later eigenlijk niet gepraat.

Winnie is #goedbezig voor War Child

In haar boek bespreekt Winnie naast de oorlog ook haar huwelijk en haar liefde voor Shakespeare

Foto: Sandra Ruhe

Winnie is #goedbezig voor War Child

Winnie's wijze raad? “Leer van het verleden, heb medeleven en respect - en gun elkaar een plaats"

Foto: Sandra Ruhe

Geen woorden voor

“De stemming was: we moeten vooruitkijken, niet achterom. Alsof er niets was gebeurd. Bij het schrijven van mijn boek ontdekte ik waarom: zulke gruwelijkheden, daar zijn gewoon letterlijk geen woorden voor.” Toch is ze erin geslaagd een en ander op papier te zetten. Naast de oorlog bespreekt ze in haar boek onder meer haar huwelijk en scheiding, maar ook haar liefde voor Shakespeare en genealogie - de wetenschap die zich bezig houdt met stamboomonderzoek.

Wijze raad van Winnie

Over actuele oorlogen en politieke spanningen is Winnie helder. “Het raakt mij. We leren te weinig van het verleden. Met de vreemden binnen onze poorten moet je willen samenleven.” Een wijze raad voor haar kleinkinderen? “Wij hebben de verantwoordelijkheid om niet onze ogen te sluiten voor ontwikkelingen waarbij haat en angst onze blik op gewone mensen vertroebelen. Uitsluiting, deportatie en vernietiging begonnen met gebrek aan medeleven, respect en elkaar een plaats gunnen. Nou, daar moeten ze het maar mee doen”, aldus Winnie.

“Wij hebben de verantwoordelijkheid om niet onze ogen te sluiten voor ontwikkelingen waarbij haat en angst onze blik op gewone mensen vertroebelen."
Winnie van Hasselt
Winnie is #goedbezig voor War Child

Foto: Sandra Ruhe

#GoedBezig voor War Child

Winnie van Hasselt is #goedbezig voor War Child. Ben jij geïnspireerd geraakt door haar bijzondere initiatief? Kom dan ook in actie op een manier die bij jou past. Vraag je vrienden, familie en collega’s jou te steunen. Want alleen sámen halen we de oorlog uit een kind.