Gevluchte jongeren rennen de Dam tot Damloop voor War Child

In 2019 deden er voor het eerst vluchtelingen uit in een opvanglocatie in Nederland mee aan de Dam tot Damloop voor War Child. Wat motiveert hen? We vroegen het aan hun coaches Theodoor en Ahmed.
Vluchtelingen rennen voor kinderen in oorlog de Dam tot Damloop voor War Child

Gevlucht voor oorlog en in Nederland zelf de Dam tot Damloop rennen voor kinderen in oorlog.

Foto: War Child

Coach Theodoor traint met vier gevluchte jongens

Via de social mediagroep ‘Ik Loop Hard’ vraagt Theodoor regelmatig om shirts en hardloopschoenen - het liefst in een wat grotere maat, vertelt hij. Hij is de coach van een groep hardlopers die in een opvanglocatie in Middelburg verblijft. Theodoor maakt geregeld een praatje met de jongens, drinkt een kopje thee met ze en hoort hun verhalen aan. “Ze hebben vaak hele heftige dingen meegemaakt. En daar hebben ze dan ook hoofdpijn, stress of nachtmerries van. Een jongen vertelde me dat hij voor zijn ogen mensen heeft zien verdrinken. Heel heftig.”

Coach Theodor en vluchtelingen rennen de Dam tot Damloop voor War Child

Coach Theodoor met zijn team uit opvanglocatie Middelburg

Ahmed, gevlucht uit Jemen, rent de Dam tot Dam loop voor War Child

Ahmed loopt hard voor kinderen in oorlog

Hardlopen kan ontstressen

“Uit eigen ervaring weet ik dat hardlopen een beetje kan ontstressen. Daarom heb ik gevraagd of jongens uit de opvanglocatie met me mee wilden trainen voor de Dam tot Damloop. Tsja, en dan staat daar een jongen voor je die graag wil, op zijn slippers.” Dankzij partner IT Creations bleef het niet bij trainen en staan de vier jongens 22 september aan de start van de Dam tot Damloop.

De hardlopers uit Theodoor's team hebben twee dingen gemeen: hun hobby is hardlopen én ze zijn gevlucht naar Nederland. Ondanks de wisselende samenstelling van de groep, afhankelijk van hun verblijfsstatus, voelen ze zich verbonden. Ze lopen niet voor, maar mét elkaar.

“Ik heb gevraagd of jongens uit de opvanglocatie met me mee wilden trainen voor de Dam tot Damloop. Tsja, en dan staat daar een jongen voor je die graag wil, op zijn slippers."
Coach Theodoor

Hardlopen voor mentale weerbaarheid

Ook Ahmed, gevlucht uit Jemen, doet mee aan de Dam tot Damloop voor War Child. Hij wil daarmee een voorbeeld zijn voor alle kinderen in oorlog. Wat is zijn drijfveer? "Het geeft me een positief gevoel dat ik na elke finish mentale en fysieke obstakels overwonnen heb. Dit motiveert mij om mezelf steeds verder te pushen en zo het uiterste uit mezelf te halen.”