Fatima (13) is niet meer bang voor haar eigen vader

Als zesjarig meisje vluchtte Fatima met haar familie voor het geweld in Syrië. Hun dagelijkse leven bestond uit verlies, angst en grote onzekerheid. Eenmaal in Jordanië hebben haar eigen ervaringen én die van haar vader een enorme invloed op haar. De stress wordt de hele familie bijna teveel.
Meisje met haar vader en zusje gevlucht uit Syrie, nu in een vluchtelingenkamp in Jordanie bij War Child

Fatima met haar vader en zusje in het vluchtelingenkamp in Jordanië.

Foto: War Child

Wat een ellende

De eerste jaren in het vluchtelingenkamp in Jordanië zijn mensonterend. Fatima zit met haar ouders, vier broertjes en zusjes noodgedwongen in een tent zonder elektriciteit, water en riolering. Er is geen privacy. Geen afleiding. Geen zicht op een toekomst. De onderlinge spanning is om te snijden.

Bang voor een uitbarsting

Haar vader weet niet goed om te gaan met de situatie. Hij is alles kwijt, maar wil tegelijkertijd zijn familie beschermen en zorgen voor een goede toekomst. Een wrange tegenstelling, die hem dwars zit. Hij raakt gefrustreerd en in die kleine tent komt alles naar boven. Fatima durft niet goed met haar vader te praten, bang voor een uitbarsting.

De aanpak heeft succes

Haar vader ziet gelukkig zelf op tijd in dat het zo niet langer kan. Hij meldt zich bij War Child voor het Positive Parenting-programma. Bij ons volgt hij lessen om tijdens de opvoeding te leren omgaan met traumatische ervaringen. En op een positieve manier om te gaan met zijn kinderen. De aanpak heeft succes.

Zonder angst

Vader: “Als we nu een probleem hebben, word ik niet meer boos. Ik sla mijn kinderen niet meer. Ik luister goed naar ze. Daarna zoeken we samen naar een oplossing.” Een trotse Fatima merkte het verschil meteen. “Mijn vader neemt nu goede beslissingen. Hij denkt eerst na voordat hij iets doet.” Zij is niet meer bang voor hem. Als Fatima vragen of hulp nodig heeft, durft ze weer bij hem terecht.

Sterker dan ooit

Fatima heeft zelf ondertussen ook niet stilgezeten. Zij volgde onder andere theaterlessen bij War Child. Fatima deelde daar zelfs haar eigen oorlogservaringen. Het heeft haar allemaal veel sterker gemaakt, vertelt ze. Momenteel liggen al onze activiteiten helaas stil vanwege het coronavirus. We zorgen wel voor psychosociale steun op afstand. Ook in Jordanië. Zo kunnen wij families als die van Fatima blijven ondersteunen. Want dat is hard nodig.

*De naam Fatima is om veiligheidsredenen gefingeerd.