Voor Alia (13) geen verstoppertje in oorlogsgebied

Eén op de drie mensen in Libanon is op de vlucht voor geweld. Alia uit Syrië is één van hen. Samen met haar moeder en broertje moest ze alles achterlaten

Als het oorlog is, waar kun je dan nog kind zijn?

Van oorlog naar vluchtelingenkamp

De oorlog in Syrië duurt al ruim acht jaar. Acht jaar van raketaanvallen op scholen, woonwijken die worden platgebombardeerd, dorpen die van de kaart zijn geveegd. Buitenspelen kennen de kinderen er niet meer. Dat is veel te gevaarlijk. Samen met hun ouders zijn veel kinderen het land ontvlucht. Ruim een miljoen van hen woont nu in vluchtelingenkampen in Libanon. Onder hen zij de dertienjarige Alia met haar moeder en broertje.

“Ik was heel bang, elke keer als ik bommen hoorde vallen. Als ik thuis was verstopte ik me onder mijn matras. Uiteindelijk besloot mijn moeder dat het te gevaarlijk was."
Alia
Meisje gevlucht uit Syrië woont nu in Libanon - War Child

Alia (13) uit Syrië in een vluchtelingenkamp in Libanon

Foto: War Child

Gevlucht uit Syrie, nieuwe vrienden maken_War Child

Alia met haar vriendjes bij het vluchtelingenkamp

Foto: War Child

Altijd op je hoede zijn

Alia vertelt dat ze in Syrië niet veilig waren. "Ik wilde altijd graag verstoppertje spelen met mijn vriendinnen op straat, maar het was te gevaarlijk. Ik moest altijd op mijn hoede zijn. We wisten nooit wanneer er een bombardement kwam”. Het gezin moest vluchten. Midden in de nacht. Zeven uur moesten ze lopen, door de bergen naar de grens van Syrië. Alia vertelt: "van te voren hadden we contact met een Libanese man. Hij pikte ons op met een auto en smokkelde ons Libanon in.”

“Ik wil lerares worden zodat ik kinderen wat kan leren. Dankzij War Child kan ik beter leren lezen, en zelf lerares worden. Als ik hier niet naar school had kunnen gaan, zou het leven hier echt niet leuk zijn."
Alia

Veilig maar onzeker

Eenmaal aangekomen in Libanon zijn Alia, haar moeder en broertje veilig. Ze hoeven niet meer bang te zijn voor bombardementen en geweld. Maar daar is alles mee gezegd. Een thuis hebben zij niet meer: al hun spullen moesten ze achterlaten in Syrië. Alia kan - net zoals veel leeftijdsgenoten - niet naar school. Voor haar is de toekomst nog steeds onzeker.

Alia, broertje en zusje in Libanon gevlucht uit Syrië_War Child

Buurkinderen van Alia in het vluchtelingenkamp

Foto: War Child

Met ons terug naar de toekomst

In het vluchtelingenkamp in Libanon wordt Alia al snel opgevangen door onze lokale medewerkers. Ze begint met deelnemen aan ons project Back to the Future, waarin gevluchte Syrische kinderen onderwijs krijgen op door ons gecreëerde veilige plekken. Zo kan ze toewerken naar haar droom: lerares worden.

Samenkomen op een veilige plek

Op onze veilige plekken kunnen kinderen – vaak na maanden – weer spelen met leeftijdsgenoten. Door nieuwe kinderen te leren kennen, missen zij hun vrienden en familie thuis minder erg. Onze activiteiten bieden hen plezier en afleiding, maar dat niet alleen. Wij helpen kinderen omgaan hun nare ervaringen. De beste manier hiervoor, zo hebben wij ontdekt, is het combineren van bescherming, psychosociale hulp en onderwijs. In onze veilige plekken komt dit allemaal samen.

Al voor €15.000 zetten wij een veilige plek op waar tientallen kinderen zoals Alia kunnen spelen en leren. Help ons vóór het einde van het jaar 30 nieuwe veilige plekken voor kinderen in oorlog te realiseren. Doe jij mee?

Kinderen voetballen rennen Libanon uit Syrië_War Child

Kinderen in Libanon spelen op onze veilige plek

Foto: War Child

Meisje uit Syrie_War Child programma in Libanon

Spelen en leren op onze veilige plekken

Foto: War Child