Laat oorlog geen generaties duren

In haar ouders' armen ontsnapt de dan vier maanden oude Nadine (11) ternauwernood aan bombardementen die hun huis in Syrië verwoesten. Wanneer je als kind of als ouder een oorlog hebt meegemaakt, draag je dat je hele leven met je mee. Oorlog kruipt onder je huid.

Nadine's familie kan en durft niet naar huis: in Syrië woedt nog steeds oorlog. En wat er na jaren geweld nog overeind stond, is door de aardbevingen in februari met de grond gelijk gemaakt. “We praten in ons gezin veel over de oorlog”, vertelt Nadine's vader, “maar niet met Nadine. Het maakt haar bang, ze maakt van de verhalen beelden in haar hoofd.”

Oorlog achtervolgt families. Met psychosociale steun kunnen wij voorkomen dat oorlog van generatie op generatie wordt doorgegeven. Hoe belangrijk dat is, weet journalist en programmamaker Hanneke Groenteman als geen ander. Met BN'ers Boudewijn de Groot, Debby Petter en Afghaanse activiste Kamela Hamidy en hun kinderen spreekt zij over de impact van oorlog. Zo vragen zij aandacht voor de 230 miljoen kinderen zoals Nadine, die worstelen met oorlog en geweld om hen heen én in hun hoofd.

Lees meer

Ik geef een lokale medewerker training om ouders te begeleiden

Ik geef kinderen sport- en spelmaterialen voor de War Child activiteiten

Ik geef een ouder training in stressverlichting en positief opvoeden

Wij registreren jouw gegevens en gaan hier eerlijk mee om. Lees hier waarom.

Haal de oorlog uit een kind

Help kinderen en hun families nare ervaringen te verwerken

2.500

51

Boudewijn en Caya de Groot

“In samenwerking met de EO brengen wij de 3-delige serie: Laat oorlog geen generaties duren.“

Lees verder

Gesprek tussen generaties

Hanneke Groenteman gaat in de serie ‘Laat oorlog geen generaties duren’ in gesprek met ouders en hun kinderen over het doorgeven van oorlogstrauma’s.

Debby Petter en dochter Sterre

De moeder van Debby Petter overleefde de Holocaust. In hoeverre heeft dit Debby gevormd?

Foto: Laura de Mildt

Op welke manier hebben de oorlogservaringen van de ouders hun kinderen beïnvloed? En bestaat het gevaar dat die kinderen bepaalde traumatische ervaringen ook weer doorgeven aan de volgende generatie?

Ervaringsdeskundige Groenteman, die als Joods meisje ondergedoken zat, praat hierover met singer-songwriter Boudewijn de Groot en dochter Caya, met theatermaker Debby Petter en dochter Sterre en met Morvarid en Kamela Hamidy uit Afghanistan.

Morvarid en Kamela Hamidy uit Afghanistan

Afghaanse activiste Kamela Hamidy en haar dochter vertellen over hun oorlogservaringen

Foto: Laura de Mildt

Uitzending

De afleveringen worden uitgezonden op zondag 23 april, 30 april en 7 mei om 22.40 op NPO2 en zijn terug te kijken via NPO Start.

Deel deze campagne:

Tekening meisje met bloem in de hand en zwart lang haar