Help je de moeder, help je het kind

Op schoot kruipen bij je moeder als je bang of verdrietig bent. Dat klinkt heel gewoon, maar de constante zorgen maakt het voor moeders in conflictgebieden moeilijker hun kinderen te ondersteunen. Zo helpen wij hen.
Venezolaanse moeder en kind in vluchtelingenkamp in Colombia - War Child

Moeder en kind gevlucht naar Colombia.

Foto: War Child

(In)direct kinderen helpen

Hoe een kind zich ontwikkelt in een conflict- of oorlogssituatie, wordt voor een groot deel bepaald door zijn of haar directe familie, vrienden, leerkrachten en gemeenschap. Hun ‘ecosysteem’. Om de veerkracht van kinderen in conflictgebieden te versterken en hun welzijn te vergroten, ondersteunen wij ook hun directe omgeving. Met deze holistische aanpak versterken we de beschermende factoren, en verlagen we de risicofactoren voor kinderen in oorlog.

“Als je de ouders helpt, help je het kind"
Heba Ghalayini (War Child collega in de bezette Palestijnse gebieden)

Moeder zijn in Gaza

Suha trouwde toen ze 14 was en is nu moeder van vier zonen. In de elf jaar die ze met haar gezin in Gaza woont, heeft ze al vier oorlogen meegemaakt. Suha: ‘Ik was altijd doodsbang en gestrest. Mijn kinderen voelden dat en namen mijn angsten over. Dat vond ik heel erg. Toen ik hoorde van het ouder-kind programma van War Child besloot ik mee te doen. Door mijn pijn met de groep te delen, kreeg ik mijn kracht terug. Nu heb ik mijn emoties beter onder controle en heb ik ook meer geduld met mijn kinderen. Ik neem echt de tijd om naar ze te luisteren. De band met mijn kinderen is zoveel sterker nu.’

“Mijn kinderen komen weer naar me toe"
Suha, moeder in Gaza