De War Child Alliance: samen hebben we meer impact!

30 januari 2024

Mado from DR Congo loves to participate in War Child's TeamUp and Can't Wait to Learn programmes in an Ugandan refugee camp
War Child Nederland begon ooit met muziekworkshops in de schuilkelders van Bosnië. Kleinschalig, maar met grootse plannen. Vandaag de dag zijn we een expertorganisatie die wereldwijd opereert. Door de jaren heen zijn er diverse onafhankelijke War Child-organisaties van start gegaan. Allemaal met het doel kinderen in oorlogs- en conflictgebieden te steunen. Nu is het tijd om onze krachten te bundelen en samen de War Child Alliance te vormen.

Innovatie en samenwerking staan hierbij centraal. En gelijke inspraak voor ieder land: of dit nu Irak, Nederland of Zuid-Soedan is. Waarom we dit doen? We zijn overtuigd dat we met dit wereldwijde netwerk meer impact kunnen maken om zo nóg meer kinderen te kunnen steunen. Dat is waar we het allemaal voor doen. Een krachtige stap richting ons ultieme doel: dat geen enkel kind zal opgroeien met oorlog en geweld. Want een kind hoort niet thuis in oorlog. Nooit.

Krachtige ambities

De eerste twee organisaties die zich War Child noemden werden in het Verenigd Koninkrijk (1993) en Nederland (1995) opgericht. Later uitgebreid met organisaties in Zweden, Duitsland en de Verenigde Staten. Elk land met zijn eigen programma’s en focus. Wel werkten we intensief samen waar mogelijk. Daarmee werden in de afgelopen 30 jaar miljoenen kinderen geholpen. Nu het aantal kinderen in conflict en oorlog de afgelopen decennia meer dan verdubbeld is, hebben we gezamenlijk besloten dat het hoog tijd is voor deze stap.

We slaan de handen ineen. De War Child Alliance is een feit.

“Met de War Child Alliance zijn we beter in staat om andere organisaties te helpen om met onze methodes aan de slag te gaan. Zo kunnen we nog meer kinderen bereiken."
Ernst Suur, directeur War Child Nederland

Nieuwe Alliance CEO

Rob Williams is CEO van de nieuwe War Child Alliance. Hij stond 12 jaar lang aan het roer van de Britse War Child en is met zijn ervaring en visie de uitgelezen persoon om het nieuwe netwerk aan te sturen.

Rob ziet direct de voordelen: “Deze nieuwe samenwerking stelt ons in staat om al onze middelen, ervaring en kennis binnen onze internationale War Child-familie nog beter te combineren. Daardoor kunnen we meteen meer impact maken. We kunnen onze programma’s opschalen en internationaal meer samenwerken op het gebied van lobby en het opkomen voor de belangen en rechten van kinderen die opgroeien met oorlog."

Ernst Suur, directeur War Child Nederland vult hierop aan: “Met de War Child Alliance zijn we ook beter in staat om andere organisaties te helpen om met onze methodes aan de slag te gaan. Zo kunnen we nog meer kinderen bereiken. Dat is helaas harder dan ooit nodig. In onze dertigjarig-bestaan zagen we nog nooit zoveel kinderen in oorlog en conflict opgroeien. Het allerbelangrijkste is dat we – samen met de hele War Child-familie, al onze Friends en partners ons keihard gaan inzetten voor deze kinderen.”