Oorlogskinderen van toen geven oorlogskinderen van nu een stem

29 april 2020

Op bezoek bij kinderen in oorlog en projecten van War Child in Oeganda
In 2020 vierde Nederland 75 jaar bevrijding. Helaas is vrijheid niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wereldwijd groeien 160 miljoen kinderen op in oorlog. Vaak wordt er na een oorlog niet over trauma’s gepraat. Onze campagne ‘Doorbreek het Zwijgen’ vraagt aandacht hiervoor om kinderen in oorlog te helpen hun verhaal te vertellen.

Hanneke Groenteman en Hedy d’Ancona reisden met War Child naar Oeganda om oorlogskinderen van nu te ontmoeten.

Bekende Nederlanders van toen breken lans

Bekende Nederlanders als Jan Terlouw, Jeroen Krabbé en Adriaan van Dis konden als kind niet over de pijn en het verdriet spreken vanwege hun ervaringen met de Tweede Wereldoorlog. Voor War Child vertellen zij openhartig hun persoonlijk verhaal. Hanneke Groenteman en Hedy d’Ancona reisden bovendien met de hulporganisatie naar Oeganda voor een ontmoeting met oorlogskinderen van nu.

Oorverdovend zwijgen

‘Over de slechte, wrede en vernederende dingen in de oorlog was een oorverdovend zwijgen. De impact daarvan op mij als kind is verstrekkend geweest. Ik was wantrouwend, angstig en nerveus. Door veel therapie heb ik dingen kunnen verwerken’, zegt schrijver Adriaan van Dis. ‘Wij moeten de oorlogskinderen van nu helpen. Het is een investering in de vrede voor de toekomst, een investering in een vreedzame toekomst voor deze kinderen. Maar ook een investering in de toekomst van onze eigen kinderen. Als wij deze kinderen nu niet helpen komt het probleem later op ons af. War Child heeft deze kennis nu en kan deze inzetten. Dus laten we dat dan juist in dit jaar, waarin wij volop terugkijken en herdenken, War Child gaan steunen.’

Bescherming

Tegenwoordig kan War Child kinderen in oorlog wel psychosociale steun bieden, zodat ze weer zelfvertrouwen krijgen en contact durven te maken met anderen. Maar dat is nog steeds een klein deel van de 149 miljoen kinderen die opgroeien met oorlog en geweld.

Met de Doorbreek het Zwijgen-campagne willen de bekende Nederlanders War Child helpen meer kinderen snel bescherming, psychosociale steun en onderwijs te bieden.