De impact van de oorlog op kinderen in Gaza is onbeschrijfelijk

30 januari 2024

Children in Gaza
De aanhoudende bombardementen en het eindeloze geweld maken het leven van kinderen in Gaza onmenselijk. Ze groeien op in angst, paniek en stress. Kinderen zijn ouders, familieleden of vriendjes verloren en wanhopig op zoek naar hulp en veiligheid.

Psychosociale eerste hulp

Het risico op ziekte en hongersnood ligt voortdurend op de loer zolang de situatie maar voortduurt. Naast water, voedsel en medicijnen hebben kinderen ook dringend mentale eerste hulp nodig om hen door deze continue chaos te leiden.

Ernst Suur, directeur War Child Nederland: “De impact van oorlog op kinderen is onbeschrijfelijk. We vrezen dat er kinderen inmiddels zullen sterven van de honger vanwege de zeer beperkte toegang tot hulp. Daarnaast maken we ons heel veel zorgen om kinderen die hun ouders hebben verloren en er helemaal alleen voor staan. Niemand weet precies om hoeveel alleenstaande kinderen het gaat. Het feit dat we dit niet weten is tekenend voor de situatie. Als we ons werk veilig zouden kunnen doen en toegang krijgen, dan zouden we deze kinderen kunnen helpen. Maar zonder een onmiddellijk staakt-het-vuren is dit helaas nauwelijks mogelijk.”

“We maken ons heel veel zorgen om kinderen die hun ouders hebben verloren en er helemaal alleen voor staan. Niemand weet precies om hoeveel alleenstaande kinderen het gaat."
Ernst Suur, directeur War Child Nederland

Kunnen kinderen in Gaza nog wel dromen over hun toekomst? Een lokale journalist maakte deze beelden voor War Child en sprak met enkele kinderen

Dromen over de toekomst

Als deze kinderen een toverstaf hadden, dan zouden ze er allemaal voor zorgen dat de oorlog stopt. Maar op dit moment krijgen wereldleiders dat niet voor elkaar en daarmee zijn de dromen van de kinderen ver weg. War Child blijft daarom oproepen tot een permanent staakt-het-vuren.

Ernst: “In november konden we tijdens het tijdelijke staakt-het-vuren met mondjesmaat hulp bieden, wat een druppel op een gloeiende plaat was. Sindsdien is het vanwege de voortdurende aanvallen vrijwel onmogelijk om iets te kunnen doen. Dat is heel frustrerend. We hebben dagelijks contact met onze partners en collega’s in Gaza, en steunen waar mogelijk. Als ik kon toveren, dan zou ik ervoor zorgen dat we NU in actie kunnen komen, zodat we kinderen als Eyad, Mazen, Wafaa, Shadi, Mira en Asaad kunnen helpen."

“Vanwege de voortdurende gevechten is het vrijwel onmogelijk om iets te kunnen doen. Dat is heel frustrerend. We hebben dagelijks contact met onze partners en collega’s in Gaza."
Ernst Suur, directeur War Child Nederland

Mentale noodhulp

Zodra de veiligheid het toelaat en er voldoende toegang voor hulpverleners mogelijk is, gaan we direct met onze partnerorganisaties aan de slag. Onze focus zal onder meer liggen bij het geven van mentale noodhulp, zodat we kinderen kunnen helpen om uiting te geven aan al hun vreselijke ervaringen. Het is van levensbelang dat we deze hulp snel bieden, om ernstige mentale problemen op langere termijn te voorkomen.

We blijven de verhalen van kinderen delen zodat iedereen beseft dat een kind niet thuis hoort in oorlog. NOOIT.