Ambassadeur Quinty Misiedjan lanceert documentaire Getekend voor het leven

5 oktober 2020

Quinty Misiedjan - Quinty - War Child ambassadeur speelt met kinderen in Colombia - War Child project reis
Op 12 oktober toont YouTuber, presentatrice en War Child-ambassadeur Quinty Misiedjan voor het eerst haar documentaire 'Getekend voor het leven' op Cinekid Festival. Quinty laat in haar documentaire zien hoe gevluchte kinderen toch kind blijven in een omgeving vol onzekerheid, angst en geweld. En dat met een eigen kijk van Quinty. Serieus en grappig tegelijk. Met een lach en een traan.

Trailer documentaire Getekend voor het leven

Quinty reisde af naar Jordanië, Colombia en heeft een asielzoekerscentrum in Nederland bezocht om in het leven van de hoofdpersonen te duiken. Met een reeks aan persoonlijke verhalen, waarin de nadruk ligt op de gelijkenissen en kracht van deze kinderen, als resultaat.

“Het conflict en de vlucht hebben kinderen getekend voor het leven, zou je denken. Maar hoe eerder ze de juiste hulp krijgen, hoe sneller ze de draad oppakken"
Quinty Misiedjan
Venezolaanse vluchtelingen in Colombia - War Child

Ambassadeur Quinty bezocht het grensgebied met Venezuela waar Venezolanen uren in de rij staan voor wat eten en drinken.

Foto: Michael Jessurun

Een ander beeld

Quinty is al vijf jaar ambassadeur van War Child, maar wilde meer doen. Ze merkte dat haar beeld van gevluchte kinderen anders was dan dat van sommige mensen hier in Nederland. Zo ontstond het idee van de documentaire. “Juist nu we ook in Nederland kinderen uit oorlogs- en conflictgebieden ontvangen, zouden meer mensen de echte verhalen achter hen moeten zien.”

De documentaire laat kinderen zien zoals je ze nog niet eerder hebt gezien. “Documentaires over gevluchte kinderen worden altijd verteld alsof deze kinderen zwaar in de put zitten, terwijl de realiteit is dat deze kinderen juist ontzettend krachtig zijn”, vervolgende de ambassadeur. Ook daar werd Quinty door de kinderen zélf op gewezen: “Ze vroegen zelfs of ik duidelijk wilde maken dat ze niet zielig zijn, maar juist heel sterk.”

TeamUp activiteit met War Child voor gevluchte kinderen in een azc in Nederland - War Child

Quinty in het asielzoekerscentrum tijdens de TeamUp-activiteiten.

Foto: Michael Jessurun

Ambassadeur Quinty samen met jongere tijdens Teamup in een azc - War Child

"Gevluchte kinderen zitten lang niet altijd in de put, ze zijn juist ontzettend krachtig."

Foto: Michael Jessurun

Ongeloof

In alle landen bezocht Quinty de projecten van War Child waar door sport, spel en creatieve methodes de veerkracht van kinderen wordt versterkt.

De reizen hebben veel indruk op Quinty gemaakt: “In Jordanië kwamen we in een kamp waar mensen echt niks hadden. Hooguit een tent, drie kippen en een koe. Dat kwam hard binnen. Je gunt mensen zoveel meer dan dit.” Hoe meer kinderen Quinty ontmoette, hoe groter het ongeloof dat zij door sommige mensen als gelukzoekers worden gezien.

“Hoe kunnen we in Nederland nou met zoveel zeggen ‘ze moeten terug’ of ‘we hebben niet genoeg’, we hebben te veel in Nederland. Veel te veel."
Quinty Misiedjan
Getekend voor het leven - Programma voor gevluchte kinderen in Jordanie om hen te helpen hun oorlogstrauma's te verwerken

Quinty bij ons Little Fellow-programma in Jordanië.

Foto: Michael Jessurun

Inzamelingsactie

Naast de documentaire, wil Quinty €10.000 voor War Child ophalen. Op haar actiepagina kunnen anderen die haar missie steunen doneren of een eigen actie aanmelden.

Agenda

De documentaire gaat op 12 oktober in première bij Cinekid Festival. Tot en met 18 oktober kun je 'm bekijken op Cinekid Play.

Vanaf zondagavond 25 oktober om 17:13 uur staat de documentaire op het YouTube-kanaal van Quinty Misiedjan (Quinsding). Voorafgaand vindt er op dit YouTube-kanaal een zeven uur en dertien minuten durende livestream plaats. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen om de hoognodige psychosociale steun die War Child biedt voor nóg meer kinderen beschikbaar te maken. De livestream wordt gepresenteerd door Quinty en start om 10:00 uur met gasten als Soundos el Ahmadi, Joshua Nolet, Britt Scholte en Rijk Hofman. Elke seconde dat zij live zijn, staat voor duizend vluchtelingen wereldwijd. Waarvan de helft kind is.

Credits: geschreven en geregisseerd door Quinty Misiedjan. In samenwerking met War Child. Director of photography Michael Jessurun. Montage Quinty Misiedjan en Michael Jessurun. Met dank aan Goedvolk.