Geschiedenis

War Child Holland is ontstaan op 9 oktober 1995. Als vredesactivist voor de 'European Action Council for Peace in the Balkan', kwam Willemijn Verloop in een verwoest Bosnië in contact met muziekprofessor Nigel Osborne. Hij organiseerde in een schuilkelder muziekworkshops voor oorlogskinderen.

Willemijn raakte geïnspireerd door de blijdschap en ontlading die muziek bij de kinderen losmaakte. Ze begon het idee om oorlogskinderen met muziek te helpen verder uit werken en organiseerde samen met Osborne workshops in Mostar. In 1995 besloot Verloop in Nederland Stichting War Child op te zetten om de bestaande activiteiten verder uit te kunnen breiden.

Willemijn: “Muziek is een heel sterk middel om kinderen en jongeren te helpen. Het heeft een helende werking en helpt hen hun emoties non-verbaal te uiten. Muziek brengt ze dichter bij elkaar en overschrijdt grenzen.”

War Child Holland

Willemijn begon ook in Nederland met het organiseren van muziekprogramma’s voor kinderen in Bosnië. De eerste grote actie, vijf thema-avonden in de Amsterdamse Supperclub in de zomer van ’95, was een groot succes. In oktober 1995 richtte zij War Child op. Haar doel: het leven van zoveel mogelijk oorlogskinderen verbeteren met creatieve, psycho-sociale hulpprogramma’s.


War Child in de vroege jaren | Bosnië

Enorme groei

In het begin werkte War Child alleen met vrijwilligers. In 1998 werd Marco Borsato ambassadeur. Het jaar daarop was War Child door de Kosovo-crisis veel in het nieuws. Steeds meer mensen, bedrijven en media toonden hierdoor interesse in het werk van War Child. 

Door de toenemende aandacht groeiden de inkomsten, en kon War Child het aantal hulpverleningsprojecten flink uitbreiden. War Child werkt momenteel in 14 programmalanden. Naast psychosociale hulp, zijn onderwijs en het creëren van een veilige omgeving voor de kinderen een belangrijk onderdeel van de huidige programma’s.

Programma’s steeds effectiever

Ook zijn de programma’s zich steeds meer gaan richten op de sociale omgeving van de kinderen, zoals ouders, leerkrachten, gemeenschapsleiders en overheden. De kinderen zelf hebben  meer invloed gekregen op de samenstelling van de programma’s. Hun stem wordt zo nog beter gehoord, ook door politici en andere beleidsmakers. Door deze ontwikkelingen zijn de programma’s duurzamer en effectiever geworden.


Eerste groep War Child-collega's, 1995

Wisseling van de wacht

In 2007 werd Willemijn als Algemeen Directeur opgevolgd door Mark Vogt. Zij bleef wel voor een overgangsfase van twee jaar aan in de directie. Daarna nam zij plaats in de Raad van Toezicht. Vogt nam een ruime ervaring mee vanuit het bankwezen en de ontwikkelingssamenwerking. Na vijf succesvolle jaren, waarin Vogt bijdroeg aan een substantiële groei van de donatie-inkomsten, maakte hij plaats voor Bernard Uyttendaele. Hij stond aan de wieg van het War Child Business Ambassadors Network. Dat netwerk stelt War Child onder meer in staat een lage kosten beleid te hanteren, door een groot deel van de activiteiten gesponsord uit te voeren. Per 1 september 2015 heeft Uyttendaele het stokje overgedragen aan Tjipke Bergsma. Bergsma werkte in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen en leidde de Nederlandse afdeling van Plan. De laatste jaren was Tjipke deputy CEO en Regionaal Directeur Americas van Plan International. Eerder was hij al Directeur Programma’s van War Child.

Prijzen

Over de jaren is War Child meerdere malen bekroond met diverse prijzen. In 2006, 2007 en 2010 kreeg War Child de Transparant Prijs, een belangrijke award die het open karakter van War Child bevestigt. In 2008 ontving War Child de Freedom from Fear Award van het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute. Ook won War Child tweemaal de Coolest Charity Award. Een paar jaar later, in 2012, wonnen we de Carnegie Wateler Vredesprijs - een prestigieuze onderscheiding in de wereld van de vredesbewegingen. In december 2017 nam War Child tevens de Best Practice Prize 2017 in ontvangst. Deze prijs van de Klaus J. Jacobs Foundation werd in Zurich overhandigd aan Tjipke Bergsma. Zie de video hieronder.