• Kenzie
    werd geboren in een vluchtelingenkamp in Soedan..
    http://www.youtube.com/watch?v=wojHi4uLLP8
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Zuid-Soedan

Een jarenlange burgeroorlog leidde uiteindelijk tot de stichting van de jongste Afrikaanse staat: Zuid-Soedan. Honderdduizenden vluchtelingen stromen met hun kinderen een bijna verwoest land binnen om een nieuw bestaan op te bouwen.

Dit is er aan de hand

Zuid-Soedan is het nieuwste land in Afrika. Na een referendum in juli 2011 scheidde het zich af van het noorden, dat de naam Soedan behield. Het langstlopende conflict op het continent kwam daarmee officieel ten einde. Al vanaf het moment dat Soedan onafhankelijk werd van een gedeeld Egyptisch-Brits bestuur, was het oorlog. Islamitische Arabieren uit het noorden en traditioneel-religieuze en christelijke Afrikanen uit het zuiden streden in Zuid-Soedan om olie, macht, vee en land. Het gevolg: miljoenen doden, miljoenen vluchtelingen.

In kampen rondom de Soedanese hoofdstad Khartoum leven volgens schattingen twee miljoen Zuid-Soedanezen. Velen van hen zijn door het referendum gedwongen terug te keren naar het zuiden. De volksverhuizing die dit veroorzaakt, zorgt voor enorme opstoppingen aan de grens. Daar zitten de doorgangskampen ramvol. Degenen die na jaren in ballingschap wel uiteindelijk hun dorpen bereiken, zien deze onherkenbaar veranderd. Infrastructuur ontbreekt nagenoeg. Landbouwgrond ligt vaak bezaaid met mijnen. Er zijn nauwelijks scholen en er is praktisch geen werk

Spanningen laaien geregeld op. Tussen buren, tussen dorpen, tussen generaties, en verschillende stammen. Aan de grens zijn nog geregeld schermutselingen. Een sterk centraal gezag ontbreekt. En hoewel Zuid-Soedan de oliebronnen heeft, beschikt Soedan over de pijpleidingen. De machtstrijd over grondstoffen duurt dan ook voort. Ondertussen wemelt het van de wapens, en zoeken veel inwoners in de grote steden hun heil in drank en criminaliteit. Geweld tegen meisjes komt veel voor. De jeugd groeit op in een land waar nauwelijks mogelijkheden zijn. Laat staan onderwijs, zorg en veiligheid.

Dit doen wij

War Child heeft in Zuid-Soedan een aantal programma’s opgestart, die oorlogskinderen op verschillende manieren uitzicht geven op een beter bestaan. We creëren zogenaamde Safe Learning Spaces, waar kinderen in veiligheid kunnen spelen en leren en officieel erkend onderwijs volgen. Ook geven we ze daar de mogelijkheid om nare ervaringen te verwerken door deze in creatieve activiteiten te uiten. Kinderen die op straat leven in grote steden, lichten we voor over hun rechten, en steunen we met het vinden van de juiste hulp. Bijvoorbeeld in geval van misbruik en geweld.

Via nieuwe media als radio en video geven we kinderen in Zuid-Soedan de mogelijkheid om hun kijk op de wereld te delen met de mensen om hen heen. Zo zijn ze zelf ambassadeurs van hun eigen rechten, en wordt hun boodschap op vermakelijke en toegankelijke wijze verspreid. Een boodschap die leidt tot gesprekken tussen de verschillende generaties binnen de eigen gemeenschap. Daarnaast werkt War Child samen met de overheid bij het trainen van ambtenaren in kinderrechten. En werken we met bestuurders samen aan een structuur die deze rechten ook op langere termijn beschermt.

Meer informatie

Veilig naar school

Veilig kunnen leren. Pret maken met andere kinderen, en samen nare ervaringen verwerken. Zodat die een toekomst niet meer in de weg staan.

Radio & Video

Kinderen hebben de mogelijkheid hun verhaal te vertellen via zelfgemaakte radio- en videoreportages.

Van de straat

Het leven op straat is gevaarlijk. Daarom werken we samen met de overheid aan het verbeteren van de opvang van straatkinderen.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Maak de uitbreiding van onze projecten mogelijk, en geef nieuwe projecten een kans. Word Bedrijfssponsor.