• Kenzie
    werd geboren in een vluchtelingenkamp in Soedan..
    http://www.youtube.com/watch?v=wojHi4uLLP8
  • Resultaat in 2014
    War Child hielp in Zuid-Soedan vorig jaar 9.150 kinderen en 5.544 volwassenen
Show thumbnails Hide thumbnails

Help War Child

De oorlog uit een kind te halen

Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan, een van de jongste landen van de wereld, wonen 4,5 miljoen kinderen. Hun toekomstperspectief is dramatisch. Door de jarenlange burgeroorlog is de infrastructuur in hun land vrijwel verwoest. Scholen en ziekenhuizen zijn er amper. En de vrede blijkt breekbaar. In december 2013 laaide het geweld weer op. En sloegen wederom meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht. Sindsdien is de situatie gespannen, onveilig en chaotisch, met een voortdurende dreiging van escalatie, zoals deze zomer.

Dit is er aan de hand

Het conflict in Zuid-Soedan startte eind 2013 toen president Salva Kiir zijn voormalige vicepresident Riek Machar ervan beschuldigde een staatsgreep te willen plegen. Er braken gevechten uit, die ook nog eens etnisch geïnspireerd zijn. De spanningen zijn gebleven met de voortdurende dreiging van oplaaiend geweld en escalatie, nog eens versterkt door de almaar verslechterende economische situatie. Het conflict kostte al aan tienduizenden mensen het leven, meer dan 2 miljoen zijn op de vlucht. Bijna de helft van de twaalf miljoen inwoners in het land is afhankelijk van humanitaire hulp.

De generatie kinderen die nu opgroeit in Zuid-Soedan, loopt het risico om volledig zonder scholing op te groeien. Dat zou zware gevolgen hebben voor de toekomst en de wederopbouw van Zuid-Soedan. Daarom vergroot War Child de kansen en mogelijkheden voor kinderen in dit jonge land. Met onderwijs, bescherming en psychosociale hulp.

Dit doen wij

War Child heeft in Zuid-Soedan een aantal programma’s opgestart, die oorlogskinderen op verschillende manieren uitzicht geven op een beter bestaan. War Child zet zogenoemde Safe Learning Spaces op, waar kinderen in veiligheid kunnen spelen en kunnen leren door officieel erkend onderwijs te volgen. Ook kunnen oorlogskinderen er hun nare ervaringen een plek geven door deze in creatieve activiteiten te uiten. War Child geeft kinderen die op straat leven voorlichting over hun rechten, en helpt ze met het vinden van de juiste hulp. Bijvoorbeeld in geval van misbruik en geweld.

Verder geeft War Child kinderen in Zuid-Soedan de mogelijkheid om via nieuwe media hun kijk op de wereld te delen met de mensen om hen heen. Zo zijn ze zelf ambassadeurs van hun eigen rechten, en wordt hun boodschap op vermakelijke en toegankelijke wijze verspreid. Daarnaast werkt War Child samen met de overheid bij het trainen van ambtenaren in kinderrechten. En werken we met bestuurders samen aan een structuur die deze rechten ook op langere termijn beschermt.

Meer informatie

Veilig naar school

Veilig kunnen leren. Pret maken met andere kinderen, en samen nare ervaringen verwerken. Zodat die een toekomst niet meer in de weg staan.

Radio & Video

Kinderen hebben de mogelijkheid hun verhaal te vertellen via zelfgemaakte radio- en videoreportages.

Van de straat

Het leven op straat is gevaarlijk. Daarom werken we samen met de overheid aan het verbeteren van de opvang van straatkinderen.

Word Friend van War Child

Meedoen als Friend van War Child kan op verschillende manieren. Immers, vriendschap kent ook vele vormen. Doneer geld waarmee we projecten kunnen ontwikkelen, kom in actie om fondsen te werven of word Bedrijfssponsor met het hele bedrijf.

Doneer

War Child gelooft in de kracht van oorlogskinderen om hun eigen leven vorm te geven. Daar hebben ze natuurlijk zoveel mogelijk vrienden bij nodig. Word daarom ook Friend van War Child. Doneer nu, en samen halen we de oorlog uit een kind.

Kom in Actie

Organiseer een benefietfeest, een sponsorloop rond de kerk, een veiling op je sportclub. Meedoen met War Child kan thuis, op school, waar dan ook. Alleen of samen met anderen. Wij steunen je met tips, promotiemateriaal en je eigen actiepagina.

Word Bedrijfssponsor

Oorlogskinderen helpen kost geld. Vergroot het bereik van War Child met een zakelijke financiële bijdrage of bedrijfssponsoring in natura. Maak de uitbreiding van onze projecten mogelijk, en geef nieuwe projecten een kans. Word Bedrijfssponsor.