Bijna een jaar na de vernietigende aardbevingen: update uit Syrië

15 december 2023

War-Child_Syria_Idlib_education_earthquake_1_231214
De beelden van de allesvernietigende aardschokken in februari 2023 staan hier nog steeds op ons netvlies gebrand. Dus ga maar na hoe dat moet zijn voor al die kinderen van wie het leven daar op zijn kop werd gezet. Gelukkig konden wij via Giro555-donaties meteen in actie komen. Met psychosociale eerste hulpacties en onderwijs kunnen veel kinderen het dagelijkse leven weer een beetje oppakken.

De aardbeving in Noordwest-Syrië kwam bovenop de situatie van twaalf jaar oorlog, armoede en conflict. De impact die het had – en nog steeds heeft - was dan ook enorm. Gezinnen verloren binnen een paar minuten al hun bezittingen, geliefden en het laatste sprankje hoop op een betere toekomst. Ruim 4.500 mensen kwamen om, tienduizenden raakten gewond en 109.000 ontheemde Syriërs moesten halsoverkop op zoek naar een schuilplek. Kinderen konden niet bevatten in wat voor nachtmerrie zij – opnieuw – waren beland.

Écht positieve impact

Omdat wij daar vanwege het langlopende conflict al jaren werken, konden wij direct in actie komen. Stapje voor stapje namen wij de kinderen aan hun hand mee om met dit grote drama te leren omgaan. Dat deden we op verschillende manieren. We weten dat je écht positieve impact in het leven van kinderen bereikt door psychosociale steun, bescherming en onderwijs te combineren. Dankzij Giro555-donaties konden onze partnerorganisaties voortvarend van start gaan. En dat is helaas hard nodig: bijna een jaar na de aardschokken zijn 4,1 miljoen inwoners in het noordwesten van Syrië afhankelijk van humanitaire hulp om het hoofd boven water te houden.

War-Child_Syria_Idlib_education_earthquake_2_231214

met de juiste hulp vinden kinderen in Syrië stapje voor stapje hun vertrouwen terug en leren ze hun verdriet verwerken

Foto: War Child

War-Child_Syria_Idlib_education_earthquake_3_231214

DANKZIJ EEN BIJDRAGE VANUIT DE GIRO 555-ACTIE KUNNEN KINDEREN OOK WEER ONDERWIJS VOLGEN

Foto: War Child

Hoe doen we dat?

Op onze veilige plekken krijgen kinderen sociale- en emotionele ondersteuning door de gestructureerde sport-, spel- en bewegingsactiviteiten van ons TeamUp-programma. Ruim 600 kinderen deden hier aan mee. 79 hulpverleners maakten gebruik van ons Be There-programma. Ook organiseerden wij creatieve activiteiten, bewustwordingssessies en zorgden wij ervoor dat kinderen indien nodig doorverwezen worden naar specialistische zorg. Daarnaast ontvingen ruim 4000 vrouwen en meisjes ‘waardigheidskits’ met hygiëne- en toiletartikelen, waaronder menstruatieproducten.

Kortom, met de juiste hulp vinden kinderen in Syrië stapje voor stapje hun vertrouwen terug, leren ze samenwerken met leeftijdsgenoten en hun verdriet verwerken.

Succes op school

En dan het onderwijs. Een succesvolle terug-naar-school-campagne richtte zich op 2900 kinderen en volwassenen. In totaal volgden ruim 1600 kinderen formeel onderwijs. Het merendeel maakte daarbij gebruik van de aangeboden schoolbenodigdheden als pennen, potloden en boeken. Meer dan 1200 kinderen ronden hun niet-formele onderwijs af én heel belangrijk: zij schreven zich vervolgens in voor het formele onderwijs. Zo krijgen zij het licht aan het einde van de tunnel weer volop in zicht. Of dit alles een succes was? Lees hier het verhaal van Marwa en je weet genoeg.

War-Child_Syria_Idlib_education_earthquake_4_231214

Met psychosociale eerste hulpacties en onderwijs kunnen veel kinderen het dagelijkse leven weer een beetje oppakken

Foto: War Child

Samen voor de Syrische kinderen

Dankzij donaties van Giro555 hebben wij - in samenwerking met andere hulporganisaties – al veel kunnen betekenen voor kinderen en gezinnen in Noordwest-Syrië. Toch is er nog ontzettend veel nodig, want de omvang van de ramp en haar nasleep is enorm. Bovendien maken de extreme weeromstandigheden - zowel in de zomer als winter – en bomaanslagen en ander geweld het werk niet gemakkelijk. Maar wij gaan door, want dat zijn we aan de kinderen verplicht. Wil jij ons verder helpen om het leven van deze kinderen weer op de rit te krijgen?