Zeer verontrustend: aantal kinderen in oorlog wederom verdubbeld

6 februari 2024

Schuilen is geen kinderspel. Steun War Child's werk voor gevluchte Oekraïense kinderen
Jaarlijks bereiken we met ons werk honderdduizenden kinderen en jongeren over de hele wereld. Helaas laten nieuwe cijfers zien dat het aantal kinderen in oorlog en conflict wederom verdubbeld is. Zeker nu we te maken hebben met een van de zwaarste geweldsescalaties in de moderne geschiedenis, is het de hoogste tijd: we moeten onze krachten bundelen om zo meer kinderen te kunnen helpen.

468 miljoen kinderen in oorlog

Volgens het nieuwste onderzoek van het Peace Research Institute Oslo (PRIO) en Save the Children groeien maar liefst 468 miljoen kinderen (!) op met de gevolgen van oorlog en conflict. Dat is meer dan één op de zes kinderen wereldwijd die in een conflictgebied leven, dat wil zeggen: binnen een straal van 50 kilometer van gewapend geweld.

Uit de lange lijst met conflictgebieden komt DR Congo naar voren als ‘de slechtste plek ter wereld om kind te zijn’. Kinderen zijn hun leven daar absoluut niet zeker: moord, verminking, rekrutering door gewapende groepen, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld zijn aan de orde van de dag.

Geen tijd te verliezen

Gelet op de aanhoudende bombardementen op Gaza en escalerende conflicten in Soedan en andere landen lijken deze gruwelijke statistieken alleen maar erger te worden. “Nog nooit zagen we zoveel kinderen in oorlog en conflict opgroeien”, zegt Ernst Suur, directeur War Child Nederland. “Het is simpel: we hebben geen tijd te verliezen. Dat betekent ook dat we als War Child anders moeten gaan denken én doen om ervoor te zorgen dat een hele generatie weer hoop krijgt.” Dat is een hele grote opgave.

“Nog nooit zagen we zoveel kinderen in oorlog en conflict opgroeien. Het is simpel: we hebben geen tijd te verliezen. Dat betekent ook dat we als War Child anders moeten gaan denken én doen om ervoor te zorgen dat een hele generatie weer hoop krijgt."
Ernst Suur, directeur War Child Nederland

Nieuwe aanpak

Wat dat in de praktijk betekent? Dat we met de recent opgerichte War Child Alliance wereldwijd de handen ineen slaan. “Ik geloof heilig in die nieuwe aanpak”, zegt Ernst. In alle besluiten die we nemen krijgen lokale medewerkers, maar ook kinderen en jongeren uit conflictgebieden een grote stem. “Zij weten als geen ander wat nodig is”, aldus Ernst. “In de praktijk zien we dan ook dat zij met de beste oplossingen komen voor hun eigen behoeftes. Dus door goed te luisteren, kunnen we straks nog meer impact maken.”