"Mensen in oorlog hebben vrijwel geen toegang tot mentale hulp"

10 oktober 2018

Amsterdam

Mark Jordans onderzoek research War Child
Op World Mental Health Day publiceert het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet een nieuw artikel met input van War Child's eigen professor Mark Jordans.

World mental health day

Jaarlijks staat de wereld op 10 oktober stil bij de geestelijke gezondheid van alle mensen ter wereld. Een onderwerp dat natuurlijk helemaal bij War Child past. Oorlog en conflicten hebben een enorme impact op het leven van miljoenen kinderen, zowel fysiek als mentaal.

Nederlandse vertegenwoordiging

Speciaal voor deze dag publiceert het hele bekende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet dit jaar een nieuw en groot artikel. Niemand minder dan onze eigen War Child-professor Mark Jordans heeft hieraan bijgedragen. Mark is de enige Nederlander die hieraan heeft meegewerkt en met War Child ook de enige Nederlandse organisatie die hierbij betrokken is. De lancering vond vanmiddag plaats in Londen in aanwezigheid van hem zelf en vele regeringsdelegaties uit de hele wereld.

'Een grote eer'

Mark: “In totaal hebben 28 onderzoekers uit de hele wereld een bijdrage geleverd aan dit grote artikel, onder de titel The Lancet Commission on global mental health and sustainable development. Het is een uitgebreide update over de stand van zaken van de geestelijke gezondheidszorg. Mijn bijdrage focust zich op kinderen en jong volwassenen in noodsituaties als oorlog. Ik vond het een grote eer om hier een bijdrage aan te mogen leveren.”

Geen toegang tot mentale hulp

Vanuit Londen vertelt Mark dat een van de problemen is dat zo’n 80% van de mensen in lage- en middeninkomenslanden die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben daar geen toegang toe hebben. Mark: “Dat percentage in fragiele noodhulpsituaties als oorlog en conflict ligt nog veel hoger; namelijk 95 tot 99%. De vraag rijst hoe dat gat te dichten valt de komende jaren. Daar buigen we ons hier in Londen over. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar wel heel hard nodig.”

Mark Jordans

Mark is ons hoofd Research & Development sinds 2015. Hij is kinderpsycholoog en daarnaast ook hoofddocent aan King’s College Londen. Zijn werk richt zich voornamelijk op de ontwikkeling, implementatie en evaluatie van psychosociale en geestelijke gezondheidssystemen voor kinderen in conflictgebieden. Verder bekleedt hij – namens War Child - de leerstoel Child and Adolescent Global Mental Health aan de Universiteit van Amsterdam.