#WorldRefugeeDay 5 - Syrische vluchteling schrijft verhalen voor Can’t Wait to Learn

Er zijn nog nooit zoveel vluchtelingen geweest als nu. Daarom staat War Child deze week in het teken van #WorldRefugeeDay. Want één dag is niet genoeg. Vluchteling ben je 365 dagen per jaar. Kareem (26) vluchtte uit Syrië, en ging aan de slag als schrijver voor War Child. “Het is mijn passie om journalist te worden.”

Can’t Wait to Learn is War Child’s innovatieve programma om kinderen in Soedan, Libanon, Jordanië en Oeganda te onderwijzen door middel van educatieve spellen op tablets. Zo kunnen kinderen blijven doorleren, ook daar waar scholen en docenten ver te zoeken zijn. Met een groep schrijver uit de bezette Palestijnse gebieden, Egypte en Qatar ontwikkelde War Child de inhoud van de spelletjes voor het Midden-Oosten. Dit deden wij samen met vluchtelingenorganisatie Syrian Volunteers Netherlands (SYVNL) en een team van vrijwillige Syrische vluchtelingen die meeschreven aan verhalen voor Can’t Wait to Learn.


Verhalenschrijvers met hart voor de zaak

Om aan de grote behoefte voor verhalen en digitale leesboeken in het Arabisch te kunnen voorzien ging Can’t Wait to Learn op zoek naar schrijvers. De criteria waren dat deze hart voor de zaak dienden te hebben en in staat waren verhalen te schrijven in modern Arabisch. “We dachten daarom dat het een goed idee zou zijn om Syrische vluchtelingen te benaderen en specifiek SYVNL. Zij hebben een goed netwerk van mensen met uitstekende vaardigheden die graag iets willen doen aan de situatie van Syrische kinderen,” legt Can’t Wait to Learn-programmadirecteur Kate Radford uit.

Contact opnemen met SYVNL bleek een goede zet. En zo ging in deze ontwikkelingsfase een groep schrijvers aan de slag als vrijwilligers op war Child’s kantoor in Amsterdam. Kate Radford: “Ze waren fantastisch! Ze vonden het erg leuk om bij te dragen aan de inhoud door verhalen te schrijven en ze pasten goed in ons multiculturele team.”

"Ik ben blij dat ik andere vluchtelingen met mijn werk kon helpen"

Eën van deze schrijvers was Kareem (26) uit een stad net buiten Damascus. Daar werkte hij na een studie Engelse literatuur als leraar Engels. Na zijn afstuderen zou hij een oproep voor militaire dienst hebben ontvangen, en dus vluchtte hij in 2015. “Ik wilde geen mensen vermoorden. Ik wil juist mensen helpen,” vertelt hij.

Via Libanon wist hij Turkije te bereiken waar hij, net als duizenden andere vluchtelingen, voor veel geld een plekje kon bemachtigen op een boot naar Griekenland. De beruchte Balkan-route leidde hem uiteindelijk naar Nederland. Pas een jaar later mocht zijn vrouw in het kader van familiehereniging overkomen. Samen wonen ze met hun pasgeboren baby in een klein appartement in Purmerend.


"Het is mijn passie om journalist te worden"

Thuis op de bank zitten en koffiedrinken is niets voor Kareem. Toen hij hij op Facebook zag dat War Child Engelssprekende en modern Arabisch schrijvende vrijwilligers zocht voor Can’t Wait to Learn, aarzelde hij geen moment. Hij werd aangenomen en werkte met veel plezier een half jaar lang één dag per week als schrijver. “Ik ben blij dat ik andere vluchtelingen met mijn werk kon helpen. Want als ik het niet doe, wie dan wel?”

Zijn proactieve houding is tekenend voor Kareem, die vastberaden is wat van zijn leven in Nederland te maken. Sinds hij hier woont, behaalde hij zijn rijbewijs en vond hij een baan als postbezorger. Daarnaast volgden hij en zijn vrouw intensieve Nederlandse les aan de Vrije Universiteit. Dat is belangrijk om te integreren, maar ook omdat hij een studiebeurs heeft gekregen voor de studie Media en Informatie aan de Universiteit van Amsterdam. Kareem: “Het is mijn passie om journalist te worden. Misschien kan ik me specialiseren in het Midden-Oosten,”.

“Ik verwachtte een spelletje gemaakt van plastic” 

Toen Kareem voor het eerst over het spel Can’t Wait to Learn hoorde, verwachtte hij een spelletje gemaakt van plastic. Zijn verbazing was dan ook groot toen hij begreep dat het om tabletonderwijs ging voor kinderen uit conflictgebieden. “Ik had het nooit verwacht. Sommige kinderen hebben nog nooit een computer gezien, dus dit is heel spannend voor ze.”

Of tabletonderwijs het traditionele onderwijs kan vervangen, is afwachten denkt hij. “We moeten eerst de resultaten zien. Ik denk wel dat het de motivatie van de kinderen ten goede komt. Het is spannend en nieuw. En kinderen kunnen fouten maken, zonder dat er iemand is die tegen ze schreeuwt of ze slaat. Wat dat betreft denk ik dat het beter is dan traditioneel onderwijs. Maar ja, wat als de batterij leeg raakt?” Gelukkig voorziet de installatie van zonnepanelen in de behoefte aan elektriciteit op alle locaties waar de tablets worden gebruikt.

Lezen opent de wereld

Voorop staat dat onderwijs een recht van elke kind is en essentieel is voor de ontwikkeling van een kind. “Weet je wat het eerste woord is in de Koran?” vraagt Kareem. “Iqra. Het betekent ‘lees’. Als iemand niet kan lezen dan stelt hij niets voor. Onderwijs is een basisbehoefte net zoals eten en drinken dat is. Wanneer iemand leert lezen dan opent de wereld zich voor hem.”

De digitale leesboeken voor Can’t Wait to Learn worden geschreven door Arabische schrijvers, en gaan over onder andere over vriendschap, eten en gastvrijheid. “Soms is er overlap tussen een verhaal voor bijvoorbeeld Soedan en Libanon. Maar alle digitale leesboeken worden gecontroleerd door het Ministerie van Onderwijs, om te zorgen dat ze aansluiten bij de context van het land,” legt Kate Radford uit.

Onderwijs is vaak beter geregeld in het Midden-Oosten dan in Afrika. Een kind van zes jaar uit Damascus heeft toegang tot informatie en technologie, in tegenstelling tot een kind van zes jaar uit Soedan. Kate: "Met een kind uit Syrië kun je het over YouTube en internet hebben, in Soedan kennen ze dat niet. In sommige plattelandsgebieden gebieden kunnen kinderen zelfs nog denken dat de zon ondergaat in de zee of verdwijnt in de rivier.” 

Ons werk is nog niet klaar

In ons 23-jarige bestaan hebben we inmiddels honderdduizenden kinderen kunnen helpen. Maar oorlogen duren voort en nieuwe ontstaan - ons werk is nog niet klaar. Miljoenen kinderen wereldwijd moeten hun thuis ontvluchten en zijn ongewild slachtoffer. Zij hebben recht op een kans, recht op onderwijs. Van Afghanistan tot Oeganda.

Om ze die kans te geven heeft War Child de hulp van anderen hard nodig. Ook van jou.

Help mee tijdens #WorldRefugeeDay

 

Tekst: Jeppe Schilder / Sophie Conin
Beeld: Jeppe Schilder / War Child Holland