Steven's reis naar Oeganda

Er zijn nog nooit zoveel vluchtelingen geweest als nu. Steven (12) vluchtte met zijn ouders van Zuid-Soedan naar Oeganda. Voor War Child maakte hij foto's van zijn leven in het vluchtelingenopvang Ayilo. Kijk mee door de ogen van Steven.

"Samen met mijn ouders vluchtte ik van Zuid-Soedan naar Oeganda. Toen we renden was ik erg bang. Ik herinner me dat ik veel bloed en dode lichamen zag... "

Op zoek naar veiligheid

Zuid-Soedan - 's werelds jongste land - kent een korte maar gewelddadige geschiedenis. Sinds december 2013 is het land verwikkeld in een brute burgeroorlog. Als gevolg hiervan zijn tienduizenden mensen vermoord.

Het geweld heeft geleid tot een grote stroom vluchtelingen, op zoek naar veiligheid in buurlanden. Ruim twee miljoen Zuid-Soedanezen zochten toevlucht in Ethiopië, Soedan, Oeganda en Kenia. In Oeganda - waar Steven met zijn familie zit - worden momenteel meer dan een miljoen Zuid-Soedanese vluchtelingen opgevangen. Bijna tweederde van hen zijn kinderen. 

Vluchten met je alles wat je kunt dragen 

Veel van de gevluchte kinderen moesten in hun eentje op zoek naar veiligheid - met niets meer dan wat ze in zelf konden dragen. In de strijd verloren veel van hen broers en zussen. Zonder familie zijn de kinderen extra kwetsbaar. Hun nare ervaringen blijven hen achtervolgen, tijdens en na de vlucht. 

In samenwerking met War Child Canada en Transcultural Psychosocial Organization (TPO) Uganda helpt War Child Holland gevluchte kinderen in Oeganda. Met financiële steun van de Europese Unie hebben deze organisaties samen een innovatief programma ontwikkeld. Het doel: kinderen helpen hun nare ervaringen een plek te geven, zodat zij hun leven stap voor stap weer kunnen opbouwen.


"Vechten maakt mij verdrietig"

Steven is één van de miljoen vluchtelingen die vanuit Zuid-Soedan naar Oeganda is gevlucht. In 2014 kwam hij samen met zijn ouders, broers en zussen aan in Ayilo's vluchtelingenopvang in het Adjumani-district in het noorden van Oeganda.

In Ayilo is Steven gelukkig. Hij voelt zich er veilig, kan spelen en naar school gaan. Tijdens de War Child's I DEAL-sessies leert hij zijn gevoelens te uiten. Zo leert hij stap voor stap hoe hij kan omgaan met zijn nare ervaringen en problemen, en hoe hij conflicten geweldloos kan oplossen. Door met kinderen zoals Steven te werken, probeert War Child de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken. 

Teruggaan is geen optie

Inmiddels woont Steven al drie jaar in Ayilo. Hij denkt niet vaak meer aan Zuid-Soedan, maar herinneringen aan mensen die zijn vermoord en de oorlog blijven. Teruggaan is voor Steven geen optie.

"Ik wil niet terug naar Zuid-Soedan", zegt hij. "Ik ben hier gelukkig. Ik kan naar school gaan en studeren; er is genoeg voedsel en ik kan voetballen met mijn vrienden!" En net als veel andere kinderen wereldwijd houdt hij van voetbal. Hij is een trotse supporter van zijn favoriete team, Manchester United.

Kijk mee door Steven's lens

Wij vroegen Steven om zijn leven in Ayilo vast te leggen. Samen met zijn beste vriend ging hij enthousiast op pad - de camera trots in zijn hand - om ons een kijkje in zijn leven in het vluchtelingenopvang te geven. Hij maakte foto's van zijn favoriete gerecht, zijn lievelingshuisdier, maar ook waar hij verdrietig van wordt. 

 

Tekst: Leoni Fohr / Jeppe Schilder
Beeld: Steven / Jeppe Schilder