#WorldRefugeeDay 3 - gevluchte kinderen in Nederland

Er zijn nog nooit zoveel vluchtelingen geweest als nu. Daarom staat War Child een week lang in het teken van #WorldRefugeeDay. Want één dag is niet genoeg. Vluchteling ben je 365 dagen per jaar. In Nederland biedt War Child met TeamUp gestructureerde recreatieve sport-, spel- en bewegingsactiviteiten aan gevluchte en kwetsbare kinderen.

Sinds 2015 verwelkomt Nederland duizenden vluchtelingen, waarop War ChildSave the Children en UNICEF Nederland besloten hun jarenlange ervaring en expertise te bundelen in TeamUp, het project voor gevluchte kinderen in Nederland.


Gevluchte kinderen in Nederland hebben veel meegemaakt. In het land van herkomst en tijdens de reis naar Nederland zijn ze blootgesteld aan oorlog, geweld en stressvolle situaties.

Helaas stopt de onzekerheid en stress hier niet. In Nederland moeten kinderen vaak verhuizen en maken zij zich zorgen om hun ouders en vrienden. Hierdoor zijn ze bang en onzeker geworden. ’s Nachts hebben ze vaak nachtmerries, overdag zijn ze stil en teruggetrokken of juist agressief. Over het algemeen vinden ze het moeilijk om mensen te vertrouwen.

Bij TeamUp doen we daar wat aan

TeamUp biedt gestructureerde recreatieve sport-, spel- en bewegingsactiviteiten zodat kinderen van 6 tot 18 jaar leren hoe ze met hun gevoel moeten omgaan. De vaardigheden die ze bij ons opdoen, zijn gekoppeld aan sociaal emotionele thema’s. Die komen weer van pas in hun dagelijks leven.

Deze activiteiten

• Dragen bij aan stabiliteit en structuur voor kinderen en zorgen dat kinderen ‘weer kind’ kunnen zijn;
• Verkleinen de kans dat kinderen op lange termijn verdere psychosociale problemen ontwikkelen;
• Zorgen ervoor dat kinderen die meer sociaal emotionele ondersteuning nodig hebben, geïdentificeerd en doorverwezen worden naar de juiste instantie;
• Zorgen ervoor dat de veerkracht van kinderen wordt versterkt zodat ze beter leren omgaan met stressfactoren zoals pesten, boosheid en angst.

ONS WERK IS NOG NIET KLAAR

In ons 23-jarige bestaan hebben we inmiddels honderdduizenden kinderen kunnen helpen. Maar oorlogen duren voort en nieuwe ontstaan - ons werk is nog niet klaar. Miljoenen kinderen wereldwijd moeten hun thuis ontvluchten en zijn ongewild slachtoffer. Zij hebben recht op een kans. Van Afghanistan tot Oeganda.

Om ze die kans te geven heeft War Child de hulp van anderen hard nodig. Ook van jou.

HELP MEE TIJDENS #WORLDREFUGEEDAY

 

Tekst: Leoni Fohr / Esmee Goedmakers
Beeld: War Child