#WorldRefugeeDay 1 - De toekomst van Afrika

Er zijn nog nooit zoveel vluchtelingen geweest als nu. Daarom staat War Child een week lang in het teken van #WorldRefugeeDay. Want één dag is niet genoeg. Vluchteling ben je 365 dagen per jaar. In Afrika bieden wij gevluchte en kwetsbare kinderen onderwijs, bescherming en psychosociale steun.

Vandaag 42 jaar geleden, op 16 juni 1976, gingen duizenden zwarte kinderen uit Soweto in het door Apartheid verscheurde Zuid-Afrika, de straat op om te protesteren tegen de slechte kwaliteit van hun onderwijs en voor het recht om les te krijgen in hun eigen taal. Een vreedzaam protest dat de Zuid-Afrikaanse politie beantwoordde met grof geweld door het vuur te openenen op de leerlingen. Meer dan honderd mensen kwamen om het leven en duizenden anderen raakten gewond.

Dag van het Afrikaanse Kind

Vijftien jaar later in 1991, het jaar dat Nelson Mandela vrij werd gelaten en het einde van de Apartheid werd ingeluid, wordt 16 juni omgedoopt tot de Dag van het Afrikaanse Kind. Een dag waarop we de dappere leerlingen uit Soweto herdenken die opkwamen voor hun rechten. Een dag waarop we opkomen voor het recht op onderwijs voor alle Afrikaanse kinderen.

Terugkrabbelen na tegenslagen

Het is een dag waar wij als War Child ook stilstaan bij de miljoenen Afrikaanse kinderen die niet naar school kunnen omdat er oorlog is of omdat ze gevlucht zijn. Want juist voor deze oorlogskinderen is onderwijs enorm belangrijk. Het biedt veiligheid, structuur en ze leren de vaardigheden om op te kunnen krabbelen na de tegenslagen waar ze al op jonge leeftijd mee geconfronteerd zijn.

En naast dat onderwijs voor kinderen van groot belang, speelt het een vitale rol bij het herstel van een land of regio na conflict. Het doorbreekt vicieuze cirkels rondom armoede en instabiliteit en leidt toekomstige generaties en leiders op. Onderwijs geeft kinderen, ouders, leraren en gemeenschappen kennis, vaardigheden en kracht. Dat is belangrijk om te herstellen van conflicten - en om deze te voorkomen.

Onderwijs in Afrika

In Afrika is War Child actief in Soedan, Zuid Soedan, Congo, Burundi en Oeganda. Onze onderwijsprojecten hier zijn toegespitst op de situatie in deze landen. Zo proberen we het recht op goed onderwijs van kinderen te waarborgen en hun toekomst veilig te stellen.

Dat doen we in het door oorlog geteisterde Zuid Soedan bijvoorbeeld met het programma 'Building Sustainable Futures'. Hier combineren we (beroeps)onderwijs, bescherming en psychosociale hulp. Zo bieden we kinderen en jongeren de vaardigheden en kennis om zelf te kunnen bouwen aan hun toekomst.

Gevluchte Burundese kinderen die naar Congo zijn gevlucht en daardoor een leerachterstand hebben opgelopen, bieden we inhaallessen.

Leren kan niet wachten 

Door het innovatieve tabletonderwijsprogramma Can’t Wait to Learn kunnen kinderen flexibel, effectief en innovatief onderwijs krijgen op plekken waar door oorlog niet voldoende of geen scholen of leraren zijn.

Het programma is de afgelopen jaren uitgebreid doorontwikkeld en getest in Soedan en we zijn trots dat we dit jaar ook gestart zijn in Oeganda. Een land dat zelf herstellende is van een bloedige burgeroorlog en waar nu honderdduizenden Zuid Soedanese vluchtelingenkinderen een veilig heenkomen hebben gezocht.

Ons werk is nog niet klaar

In ons 23-jarige bestaan hebben we inmiddels honderdduizenden kinderen kunnen helpen. Maar oorlogen duren voort en nieuwe ontstaan - ons werk is nog niet klaar. Miljoenen kinderen wereldwijd moeten hun thuis ontvluchten en zijn ongewild slachtoffer. Zij hebben recht op een kans. Van Afghanistan tot Oeganda.

Om ze die kans te geven heeft War Child de hulp van anderen hard nodig. Ook van jou.

Help mee tijdens #WorldRefugeeDay

 

Tekst: Jeppe Schilder
Beeld: Jeppe Schilder / War Child Holland
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Opstand_in_Soweto