#WorldRefugeeDay 2 - Abdel uit Syrië mist zijn vader

Er zijn nog nooit zoveel vluchtelingen geweest als nu. Daarom staat War Child een week lang in het teken van #WorldRefugeeDay. Want één dag is niet genoeg. Vluchteling ben je 365 dagen per jaar. Abdelfatah vluchtte met zijn familie van Syrië naar Libanon. Maar zijn vader bleef achter.

"Soms voelt het alsof mijn hart stopt met kloppen"

De hele familie vluchtte naar Libanon. Behalve Abdelfatah’s vader. Hij bleef achter in Syrië. Hierdoor maakt Abdelfatah zich veel zorgen. “Voordat we weg gingen uit Syrië moest mijn vader huilen, hij heeft hij me geknuffeld en gekust. Ik mis hem enorm. Ik ben bang dat er een bom voor zijn voeten valt, en dat hij gewond raakt. Soms voelt het alsof mijn hart stopt met kloppen”. 

In Libanon is het veiliger, maar niet vertrouwd. “Het is hier anders. Ons huis hier is veel kleiner. We wonen met heel veel mensen; in totaal zijn we met 15 personen. En er is maar één slaapkamer en één woonkamer. Ik zou heel graag terug willen naar huis, maar dan wil ik geen bombardementen of schoten horen”. Abdelfatah wil weer kunnen spelen in zijn eigen buurt. En bij zijn vader zijn. 


Het gemis vergeten

Abdelfatah gaat inmiddels naar één van onze programma's in Libanon. Hier, in een Safe Space, kan hij veilig spelen en meedoen met creatieve workshops. Op deze manier kan hij zijn ervaringen verwerken. En het gemis van zijn vader even vergeten. “Mijn vriendje was daar ook. Er werd muziek opgezet en we hebben gedanst. We waren heel blij. Ik wil er graag weer heen”. 

Naast Abdelfatah vluchten iedere dag nog duizenden Syriërs voor tanks en het geweld in hun land. Volgens cijfers van UNHR waren er in 2016 ruim een miljoen geregistreerde gevluchte Syriërs in Libanon, maar in de praktijk is dit aantal waarschijnlijk vele malen hoger. Kinderen komen terecht op een vreemde plek, met nare herinneringen uit hun thuisland. Dit blijft ze achtervolgen.


Ons werk is nog niet klaar

In ons 23-jarige bestaan hebben we inmiddels honderdduizenden kinderen kunnen helpen. Maar oorlogen duren voort en nieuwe ontstaan - ons werk is nog niet klaar. Miljoenen kinderen zoals Abdelfatah moeten hun thuis ontvluchten en zijn ongewild slachtoffer. Zij hebben recht op een kans. Van Afghanistan tot Oeganda.

Om ze die kans te geven heeft War Child de hulp van anderen hard nodig. Ook van jou.

Help mee tijdens #WorldRefugeeDay

 

Tekst: Leoni Fohr
Beeld: War Child Holland