Wereldvluchtelingendag: helft vluchtelingen wereldwijd is kind

War Child constateert toenemende vraag hulp kindvluchtelingen

Amsterdam, 20 juni 2012 – Bijna de helft van de vluchtelingen in de wereld is kind. Dat zijn meer dan 7,5 miljoen kinderen. Het aantal vluchtelingen en ontheemden in de wereld steeg in 2011 met 20% naar 42,5 miljoen mensen. War Child is geschokt door deze cijfers en constateert hiermee een toenemende vraag aan hulp voor deze kinderen.

De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft vandaag 20 juni uitgeroepen tot Wereldvluchtelingendag. 2011 was een jaar dat zich kenmerkte door opeenvolgende crises; de stijging van het aantal vluchtelingen is daarmee de hoogste in 10 jaar.

Gevolgen gewapende conflicten
War Child grijpt deze dag aan om aandacht te vragen voor de cijfers van de UNHCR, maar juist ook voor de realiteit achter deze cijfers: ontheemde en vluchtelingenkinderen verliezen plotseling hun veilige thuishaven als gevolg van gewapende conflicten. Ze zijn vaak getuige van geweld en raken op de vlucht ongewild gescheiden van hun familie. De kinderen komen terecht in opvangkampen of in risicovolle achterbuurten, waar ze weinig bescherming genieten. Ze worden misbruikt, gediscrimineerd, krijgen te maken met ondervoeding en armoede en, in het ergste geval, overlijden. Overleven en zorgen voor inkomen en onderdak eist alle aandacht.
War Child beschermt kinderen tegen (de gevolgen van) geweld door gewapende conflicten, stimuleert hun psychologische en sociale ontwikkeling en organiseert onderwijs en een veilige omgeving, zodat ze weer kunnen spelen en plezier hebben.

Syrië, Libanon en Zuid-Soedan
War Child werkt in conflictgebieden als Zuid-Soedan en Libanon. Zo heeft War Child in een vluchtelingenkamp in Soedan een speciale veilgheidszone voor kinderen, waar ze ongestoord kunnen spelen en leren. Ook biedt War Child psychosociale noodhulp in Libanon, voor vluchtelingenkinderen uit Syrië. Onlangs nog constateerde Manal Eid, verantwoordelijk voor de War Child-programma’s in Libanon een toename van het aantal vluchtelingen uit Syrië als zich daar gewelddadige confrontaties hebben voorgedaan. Veel van deze kinderen hebben afschuwelijke dingen meegemaakt: hun ouderlijk huis is opgeblazen, hun ouders zijn omgekomen, vanwege het aanhoudende geweld in Syrië moesten ze de plek waar ze zijn opgegroeid hals-over-kop verlaten.

Over War Child
War Child is een onafhankelijke hulporganisatie die investeert in een vreedzame toekomst voor kinderen die getroffen zijn door oorlog. Met een creatieve en participatieve aanpak helpt War Child kinderen hun oorlogservaringen te verwerken. War Child doet haar werk in samenwerking met tientallen lokale partnerorganisaties en is actief in 12 landen.

Voor meer informatie over War Child of de War Child programma’s, kunt u contact opnemen met Caroline van der Veeken, persvoorlichter, tel 06-4510 8074