Waarom het steeds beter gaat met de wereld

Wie weleens een krant openslaat, het journaal bekijkt of door nu.nl scrolt weet: van nieuws wordt je meestal niet vrolijk. Berichten over humanitaire rampen, oorlog, en natuurrampen stromen dagelijks onze tijdlijn binnen. Toch gaat het niet zo slecht met de wereld als je zou denken. Hier een paar feiten op een rijtje.

'Niets is meer verantwoordelijk voor the good old days dan een slecht geheugen', zei Amerikaanse columnist Franklin Pierce Adams eens. Duik de cijfers in, en je kunt niet anders dan Franklin grotendeels gelijk geven. Natuurlijk is er genoeg werk aan de winkel, maar de goede kant gaan we zeker op. Wist je bijvoorbeeld dat de afgelopen 25 jaar elke dag 137.000 mensen ontsnapten aan extreme armoede? En dat vandaag de dag meer dan 90% van de wereldbevolking jonger dan 25 jaar kan lezen en schrijven?


Progressie in cijfers

Vorig jaar woedden er wereldwijd 12 oorlogen, er waren meer dan tienduizen atoomwapens. In totaal werden 60 landen bestuurd door alleenheersers, en 10% van de wereldbevolking leefde in extreme armoede. Op het eerste gezicht geen cijfers om blij van te worden. Maar we maken wel degelijk stappen, want 23 jaar geleden waren er 23 actieve oorlogen, 85 autocratieën, leefde 37% van de wereldpopulatie onder de grens van extreme armoede en was het aantal atoomwapens bijna zes keer zo hoog. Kortom: op heel veel manieren gaat de wereld erop vooruit.

Geen nieuws = goed nieuws

Maar hoe komt het dat veel media zo weinig berichten over deze vooruitgang? Een onderzoek naar positieve en negatieve woorden in nieuwsberichten toonde aan dat in het afgelopen decennia - waarin de wereld over het algemeen gezonder, meer welvarend, hoger opgeleid, veiliger en gelukkiger is geworden - veel berichtgeving juist een steeds somberdere toon heeft gekregen. Volgens Canadees-Amerikaanse psycholoog Steven Pinker zijn er twee oorzaken voor dit fenomeen. Enerzijds komt dit omdat mensen risico's inschatten op basis van hun geheugen. "Hoe makkelijker het is voor mensen om iets te herinneren, hoe waarschijnlijker iets voor hen is." 

Daarnaast gaat het nieuws logischerwijs altijd over dingen die plaatsvinden, niet over iets dat niet gebeurt. Zo beargumenteert Pinker: "Hoe vaak heb jij een live reportage gezien van een land dat al 40 jaar in vrede leeft, of vanuit een stad waar géén terroristische aanval heeft plaatsgevonden?"

Hard werk loont

Natuurlijk is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat er omgaat in de wereld. En zoals gezegd: er is nog meer dan genoeg werk te verzetten. Maar het is óók goed om te weten wat we concreet kunnen doen om bijvoorbeeld oorlogstrauma's, armoede, stedelijk geweld en ongeletterdheid tegen te gaan. Want als je alleen maar focust op wat er mis is, dan is een vaak gehoorde reactie: 'Onze moeite haalt toch niets uit, dus laat maar zitten'. 

Vooruitgang kost tijd, maar ons harde werk loont zeker. Het is daarom zaak dat we de problemen van onze tijd niet zien als onvermijdelijke apocalypse, maar als oplosbare uitdagingen. Laten we dus vol vertrouwen de huidige problemen aanpakken. Want samen hebben we al veel gedaan gekregen. Zo kon War Child in 2017 bijvoorbeeld 374,379 kinderen en volwassenen helpen die leven met de gevolgen van conflict. Een ongelooflijke prestatie, die we niet zonder hulp van onze Friends hadden kunnen waarmaken.

Hier lees je hoe wij dit gedaan hebben: https://2017.annualreportwarchild.org//


In deze landen werken wij

Meer over onze missie

Tekst: Leoni Fohr
Beeld: War Child

Bronnen:
https://www.ted.com/talks/steven_pinker_is_the_world_getting_better_or_w...
http://www.worldsbestnews.nl/column-help-het-gaat-beter-met-de-wereld/