"Ik zou het leuk vinden om weer naar school te gaan"

Marwan* (11) vluchtte deze zomer door het aanhoudende conflict vanuit Syrië naar Libanon met zijn moeder, drie broertjes en zusjes. Zijn vader kon niet meekomen en is nog in Syrië.

Leerachterstand

Door het aanhoudende conflict vluchten veel Syriërs naar Libanon, op zoek naar een betere toekomst. Voor henzelf maar vooral voor de kinderen. Deze kinderen hebben vaak een grote leerachterstand. Marwan is één van hen.

Weer naar school

Marwan heeft door het conflict al bijna drie jaar lang geen leraar gezien. Zijn school in Syrië ging dicht toen ze begonnen te schieten en het gebouw vernield werd. "Er werd daar de hele tijd geschoten," vertelt hij. "Ik heb een heleboel geweren gezien. Ik zou het heel leuk vinden om weer naar school te gaan, maar ik zie het niet gebeuren."

Nieuwe vrienden

Marwan heeft nog geen nieuwe vrienden gemaakt, omdat hij van zijn moeder het huis niet uit mag. Behalve om zijn oom een handje te helpen, die een fruitkar heeft. "Ik verdien er niets mee maar volgens mij helpt mijn oom mijn moeder. We krijgen altijd veel fruit."

Inhaalonderwijs

Sinds kort gaat Marwan naar de Safe Space van War Child in Libanon. Hier krijgt hij inhaalonderwijs, zodat hij niet te ver achterop raakt en snel weer kan aanhaken bij het reguliere onderwijs in Libanon.

Ook Marwan rekent op een toekomst. Word Business Friend van War Child en help 35 oorlogskinderen als Marwan!

* Vanwege veiligheidsredenen is de naam van het kind veranderd.