De scholen zijn weer begonnen

Dit geldt niet voor bijna 37 miljoen kinderen uit conflictgebieden. Scholen zijn platgebombardeerd en buiten is het levensgevaarlijk. Kinderen en leraren zijn gevlucht. Wanneer deze oorlogskinderen wel naar school kunnen, zijn klassen overvol, of staan er amper (goede) leraren voor de klas. Sommige kinderen kunnen op de middelbare school niet eens lezen of schrijven.

Leerachterstand

Oorlogskinderen lopen een jarenlange leerachterstand op. Zonder onderwijs dreigen deze kinderen twee keer door oorlog geraakt te worden. Ze maken de meest verschrikkelijke dingen mee. En hebben geen toekomstperspectief. Een verloren generatie ligt op de loer.

War Child biedt onderwijs

Onze onderwijsprogramma’s sluiten aan bij de bestaande onderwijssystemen. War Child zelf richt geen scholen op, wij willen het bestaande onderwijssysteem sterker maken. Daarom werken we nauw samen met de ministeries van Onderwijs. Alleen als de ministeries van Onderwijs niet aan elk kind onderwijs kan bieden of als kinderen een aantal maanden of jaren niet naar school zijn geweest, zetten we alternatieve leerplekken op of bijlessen na schooltijd in de school zelf. Daar geven we onder andere inhaallessen aan kinderen die het meest benadeeld en kwetsbaar zijn. Zo raken ze niet te ver achterop en kunnen ze weer instromen in het reguliere onderwijs. Samen met partners
ontwikkelen we educatieve spellen op tablets. En helpen we de kwaliteit van het lokale onderwijs te verbeteren door leraren te coachen.

Onderwijs voor stabiliteit en vrede

Kinderen die leren kunnen hun dromen waarmaken. Voor zichzelf en voor hun land, want zij zullen straks hun land weer moeten opbouwen. En ze weten hoe belangrijk onderwijs is. Daardoor zullen ze later, als ze zelf ouders zijn, ook hun eigen kinderen weer naar school sturen. Zo voorkomt onderwijs een verloren generatie en helpt het mee aan stabiliteit en vrede.