‘Wat onderwijs voor mij betekent…’

Onderwijs geeft kinderen hoop en de kans op een betere toekomst. Toch zijn er momenteel zeven miljoen kinderen in de Democratische Republiek Congo (DRC) die geen toegang hebben tot onderwijs. War Child komt op voor deze kinderen. Zij vertellen ons in hun eigen woorden wat onderwijs voor hun betekent.

Elk kind heeft recht op onderwijs. Desondanks zijn er wereldwijd meer dan 30 miljoen kinderen die nog nooit een leraar hebben gezien, als gevolg van de oorlog. Ongeveer zeven miljoen van deze kinderen komen uit DR Congo. Onder hen zijn ook duizenden vluchtelingen uit het buurland Burundi. Zij moesten hun land ontvluchten door het oorlogsgeweld.

Onderwijs

War Child streeft ernaar dat alle kinderen toegang hebben tot kwalitatief goed onderwijs. Onze projecten in het vluchtelingenkamp 'Lusenda' en het Kalehe-gebied, zorgen ervoor dat oorlogskinderen hun verloren tijd op school kunnen inhalen. Ook helpen de programma’s kinderen zodat zij later kunnen instromen in het nationale schoolsysteem. Deze programma's zijn gesponsord door European Commission’s Humanitarian Aid and Civil Precection Office (ECHO).

Verhaal vertellen

De programma’s van War Child helpen kinderen hun verhaal te vertellen, en ideeën over het belang van onderwijs te delen. Ook krijgen de kinderen training in mediaproductie, zodat ze hun gedachten en gevoelens kunnen uitdrukken. Daarnaast steunt War Child lokale initiatieven die kinderen beschermen tegen geweld, misbruik, verwaarlozing en uitbuiting.

Kinderen van het Lusenda vluchtelingenkamp en het Kahele-gebied hebben in totaal 35 foto’s gemaakt om in hun eigen woorden te vertellen wat onderwijs voor hen betekent. Hieronder zie je enkele voorbeelden.

Meer over ons werk in DR Congo