Wat doet vluchten met een kind

Miljoenen kinderen groeien op in een omgeving vol geweld. Velen hebben familieleden verloren en zijn geregeld slachtoffer van verwaarlozing, uitbuiting of misbruik. Ze kunnen niet anders dan vluchten. Gevluchte oorlogskinderen maken veel heftige momenten mee in het land van herkomst, tijdens het vluchten en in het nieuwe land waar ze terecht komen. De angst, verdriet en stress van gevluchte oorlogskinderen stapelt zich op.

Veiligheid ken je al lang niet meer. Niet in je omgeving of in je hoofd. Elke dag vallen de bommen op je stoep en zie je mensen doodgaan. Je kan niet naar school, want dat is te gevaarlijk. Je bent bang, verdrietig en onzeker. Is vandaag de dag dat de kogels en bommen jou of jouw familie raken?

Op de vlucht

Het geweld komt te dichtbij, en dus moet je vluchten. Samen met je ouders, als die er nog zijn. Wekenlang ben je onderweg. Op zoek naar veiligheid. Te voet. Door hoge bergen en langs gevaarlijke grensposten. Je moet onder prikkeldraad doorkruipen, wordt ziek onderweg en raakt bijna je broertje kwijt. 

Miljoenen kinderen zijn op dit moment op de vlucht voor oorlog en geweld. Omdat ze niet anders niet kunnen. Ze zijn onzeker, bang en verdrietig. Dat geldt ook voor hun ouders. Weken, maanden of soms jarenlang leven ze op de vlucht en in onzekerheid. Veel kinderen raken hun ouders kwijt, door een ongeluk of als strategie van de ouders om het kind in veiligheid te brengen.

Tweede drama

Dan ben je veilig. Bijvoorbeeld in een tijdelijke opvang in Nederland. Maar je bent nog steeds bang, verdrietig en onzeker. Elke nacht heb je nachtmerries. Voel je hoe de ramen en deuren van je huis trilden als er weer een bom viel. Zie je opnieuw mensen op straat doodgeschoten worden. 

En dat zijn niet de enige uitdagingen voor een gevlucht kind in een ander land. De angst of je mag blijven, of je geaccepteerd wordt in de nieuwe omgevingen, het maken van nieuwe vrienden…allerlei onzekerheden die ook zorgen voor stress. Deze periode wordt ook wel ‘het tweede drama’ genoemd.

Mentale effecten

Het gebrek aan stabiliteit, en de emotionele stress die gevluchte oorlogskinderen hierdoor ervaren, staat hun ontwikkeling in de weg. Mark Jordans, hoofd Research & Development bij War Child, is gespecialiseerd in psychosociale hulp aan en mentale gezondheid bij oorlogskinderen. “Aan de hand van het vertoonde gedrag zien we wanneer het niet goed gaat met een kind. Het kind kan agressief zijn en veel meer vechten dan normaal. Of dat het juist heel teruggetrokken is of weer in bed plast, terwijl dit eerst niet zo was. Oorlog heeft een enorm directe impact op het leven van kinderen. Niet naar school kunnen is daar ook een voorbeeld van.” Op de lange termijn kan emotionele stress zelfs leiden tot depressie of angststoornissen.

Weer even kind zijn

War Child helpt wereldwijd oorlogskinderen hun ervaringen verwerken. Zodat ze hun ervaringen kunnen verwerken en weer voelen hoe het is om kind te zijn. In het conflictgebied zelf of net daarbuiten. “Vele kinderen hebben ondersteuning nodig. De een meer dan de ander. Ze lopen kans om ernstige problemen te ontwikkelen. En daar zit onze jarenlange expertise. War Child heeft speciale life skills programma’s. Samen met de kinderen richten we ons op het versterken van vaardigheden die ze in hun dagelijkse leven kunnen gebruiken. Denk aan vriendschappen opbouwen en omgaan met stress. Dat geeft kinderen in oorlogsgebied weer houvast en vertrouwen. Want kinderen zijn uiteindelijk erg veerkrachtig, maar hebben wel dat duwtje in de rug nodig,” aldus Mark Jordans.

In Nederland

Ook in Nederland hebben gevluchte oorlogskinderen na alles wat ze hebben meegemaakt hulp nodig. Daarom bundelen War Child, UNICEF Nederland en Save the Children hun jarenlange expertise wereldwijd en gaan het gezamenlijke project ‘TeamUp’ starten. Met dit project bieden we gevluchte kinderen recreatieve activiteiten. Zoals sport, spel en dans. Dat doen we op vaste tijden, want structuur is belangrijk. En door te ontspannen kunnen kinderen hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn.

Maak ‘TeamUp’ mogelijk

Om het ‘TeamUp’ project te kunnen starten in vijf opvanglocaties, is geld nodig. Help gevluchte oorlogskinderen in Nederland. Doneer nu.