War Child roept Minister Koenders op Richtlijnen te steunen

Niet alleen schoolgebouwen, maar ook de hoop en ambitie van kinderen worden verwoest tijdens oorlog. Elk kind - waar ook ter wereld - moet veilig naar school kunnen. Ook tijdens of na een gewapend conflict. De Richtlijnen voor veilige scholen sporen strijdende partijen aan om scholen niet voor militaire doeleinden te gebruiken. War Child gelooft in de kracht van de Richtlijnen en roept Minister Koenders om de Verklaring voor veilige scholen te steunen tijdens de Safe Schools Conferentie in Oslo op 28 en 29 mei.
20 mei 2015

Richtlijnen voor veilige scholen
Het militaire gebruik van scholen is een wereldwijd probleem. En vraagt daarom om een mondiale oplossing. War Child vindt dat de Richtlijnen voor de Bescherming van Scholen en Universiteiten tegen Militair Gebruik tijdens Gewapend Conflict een belangrijk onderdeel zijn van die oplossing.

De Richtlijnen zijn opgesteld door de Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA), een internationaal samenwerkingsverband van een groot aantal kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties. Deze Richtlijnen sporen strijdende partijen aan om scholen niet voor militaire doeleinden te gebruiken. Ze bevatten daarom concrete aanwijzingen voor partijen in conflict over hoe om te gaan met scholen en universiteiten tijdens een gewapend conflict. 

Nederlandse steun hard nodig
War Child is blij dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen maart zijn intentie heeft uitgesproken de Richtlijnen te willen steunen tijdens de Safe Schools Conferentie in Oslo op 28 en 29 mei. De steun van Nederland en andere landen is hard nodig om van deze Richtlijnen een succes te maken en zo veiligheid te bieden aan kinderen in conflictgebieden. Eamonn Hanson, lobbyist voor War Child:

“War Child pleit voor veilige scholen wereldwijd. Zodat kinderen de kans krijgen zich te ontplooien terwijl zij zich beschermd voelen. War Child is daarom blij met de Nederlandse steun voor de Richtlijnen. En roept Nederland op de Richtlijnen internationaal te promoten”.

Als alle partijen in een gewapend conflict zich houden aan deze afspraken, dan kan voorkomen worden dat scholen worden gezien als legitiem militair doelwit. War Child roept Minister Koenders dan ook op de verklaring te ondertekenen. Want kinderen hebben het recht om op te groeien in vrede, in een veilige omgeving. Dat is waar War Child zich voor inzet, en dat is waarom War Child de Richtlijnen steunt. 

Lees en download hier alle Richtlijnen >>

Meer informatie
War Child steunt deze Richtlijnen als actief lid van de Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA). Voor meer informatie, ga naar de pagina over veilige scholen.