War Child helpt slachtoffers van seksueel geweld in Congo

War Child helpt slachtoffers van seksueel geweld in Democratische Republiek Congo met het verwerken van hun ervaringen en het terugkeren in de maatschappij.

In de oorlog in Congo wordt seksueel geweld door rebellen gehanteerd als wapen om controle te behouden over regio’s. Verkrachtingen zijn aan de orde van de dag en worden als middel ingezet om angst te zaaien en macht uit te oefenen. Kinderen, zowel meisjes als jongens, worden verkracht als ze van school naar huis lopen. Niet alleen de rebellen verkrachten en verminken kinderen. Ook de directe omgeving van kinderen, zoals dorpsbewoners of familieleden, maken zich schuldig aan misbruik.

Veroordeeld en uitgesloten
Het is voor slachtoffers van seksueel geweld vaak moeilijk om hulp te zoeken omdat ze worden gestigmatiseerd en verstoten uit de gemeenschap. De slachtoffers moeten afwegen of de hulp die ze krijgen, opweegt tegen de kans om weggejaagd te worden door de mensen uit hun dorp. In veel gemeenschappen worden meisjes zelfs gedwongen te trouwen met hun verkrachter. En jongens durven misbruik vaak niet te melden omdat dit gezien kan worden als homoseksualiteit, waar een enorm taboe op rust.

Het werk van War Child
War Child werkt sinds 2003 in Congo. We creëren een stabiele en veilige omgeving voor kinderen. Dit doen we door de gemeenschap te betrekken zodat ouders en familieleden bijdragen aan de veiligheid en het welzijn van kinderen. In onze programma’s kunnen de slachtoffers hun verhaal delen en een plek geven. Zo voelen de kinderen zich gesteund door het begrip van hun lotgenoten en krijgen ze weer zelfvertrouwen.

Ook werken we samen met lokale organisaties om slachtoffers van seksueel geweld te helpen. Het helpen van kinderen in het bijzonder vereist gespecialiseerde programma’s waarbij War Child ondersteuning kan bieden.

Een nieuwe toekomst
Het Panzi ziekenhuis biedt medische en psychosociale hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. War Child traint de medewerkers van het ziekenhuis hoe zij kinderen het beste kunnen benaderen. Kinderen vragen om een andere (psychosociale) benadering dan volwassenen. Het is belangrijk dat de kinderen worden behandeld als kind om ze de juiste zorg te geven. Als de kinderen op de juiste manier worden aangesproken, worden ze beter geholpen met het verwerken van hun negatieve ervaringen.

De vrouwen en meisjes kunnen na hun behandeling in het Panzi ziekenhuis terecht in Maison Dorcas om te herstellen. Dit huis biedt hen bescherming, behandelingen waarbij ze hun trauma’s leren verwerken en vaardigheidstrainingen. Het is een veilige plek waar vrouwen en meisjes kunnen bouwen aan een nieuwe toekomst.

Lees meer over ons volledige programma in Congo.

Help War Child de oorlog uit een kind te halen. Doneer nu