War Child en Kindsoldaten

1 op de 10 soldaten is een kind. Wat doet War Child voor kindsoldaten?

War Child probeert in de eerste plaats te voorkomen dat kinderen zich aansluiten bij gewapende groeperingen. Daarnaast richt War Child zich op de terugkeer van ex-kindsoldaten in de samenleving. Dankzij War Child hebben het afgelopen jaar 10.000 voormalig kindsoldaten weer een plek in de samenleving gevonden.

War Child beschermt kinderen tegen geweld en misbruik. En wil vooral voorkomen dat ze zich aansluiten bij gewapende groepen en kindsoldaat worden. Ook ondersteunen we lokale organisaties die voormalig kindsoldaten helpen terug te keren in de maatschappij. Zodat ze niet terugvallen in een leven van geweld. Dat doen we met zelf ontwikkelde programma’s. Programma’s die het hele dorp of de hele buurt activeren om samen met de kinderen te werken aan veiligheid en kennis.

In deze programma’s worden kinderen gestimuleerd hun nare herinneringen uit hun tijd als kindsoldaat te verwerken via creatieve en recreatieve activiteiten. Scholen en theaters dienen als uitlaatklep voor ingrijpende ervaringen, en zijn tegelijk podia voor voorlichting over kinderrechten. Zodat zoveel mogelijk mensen voordeel hebben bij hun boodschap. Zodat zoveel mogelijk mensen leren van elkaar.

War Child heeft programma's in Colombia, Oeganda, Sri Lanka, DR Congo en Soedan waar kindsoldaten deel van uitmaken.

Samen halen we de oorlog uit een kind.

Kinderen horen niet thuis in oorlog. Nooit. Doe daarom mee met War Child. Doneer nu of kom in actie.