Vrede en veiligheid belangrijkste voorwaarden onbezorgde jeugd

Nederlanders geven kindertijd 8,1

Amsterdam, woensdag 10 juni 2015, 9.00 uur - Nederlanders beoordelen de kindertijd van kinderen in Nederland met een 8,1. Een kindertijd in Syrië beoordelen ze met een 2,3 fors lager, terwijl ook kinderen in de Democratische Republiek Congo (3,7) en Afghanistan (2,6) volgens Nederlanders geen onbezorgde kindertijd hebben. Belangrijkste voorwaarden voor een onbezorgde kindertijd zijn volgens de Nederlanders onder meer vrede (geen oorlog), een veilige thuissituatie zonder huiselijk geweld en liefhebbende ouders.

Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research dat in opdracht van War Child heeft onderzocht wat er nodig is om gewoon kind te kunnen zijn.

Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat het lot van kinderen in oorlogsgebieden Nederlanders het meest aan het hart gaat. Daarna volgen andere rampen die kinderen, volwassenen en dieren kunnen overkomen: natuurrampen, armoede of epidemieën. 

Ook is er in het onderzoek gekeken naar de kennis van Nederland over oorlogssituaties. Hieruit blijkt dat Nederlanders de duur van de oorlog in Syrië onderschatten: slechts één op de vijf Nederlanders (22%) weet dat de oorlog in Syrië inmiddels al meer dan vier jaar duurt. De meeste Nederlanders (29%) denken dat dit drie jaar of minder is. Ook onderschatten de meeste Nederlanders het aantal gewapende conflicten wereldwijd.

Op woensdagavond 10 juni is op NPO1 bij de EO ‘Friends for War Child’ te zien. In dit anderhalf uur durende programma laat War Child zien hoe het is om als kind in oorlog op te groeien. Speciaal voor deze uitzending zijn Marco Borsato en zijn dochter Jada (12), Tooske Ragas, Dotan en Nelleke van der Krogt op pad gegaan naar Libanon en Colombia.

Download Rapport_Onderzoek I&EO Research voor_War_Child

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor redacties (niet voor publicatie):

Het hele onderzoek vindt u in de bijlage.

Voor vragen en/of meer informatie:

War Child          Peter Schouten                  peter.schouten@warchild.nl     06 48139766

I&O Research    Peter Kanne                      p.kanne@ioresearch.nl            06 31943707