De situatie van vluchtelingen kinderen

Wereldwijd zijn er bijna 60 miljoen mensen op de vlucht en dat aantal blijft stijgen. De helft van hen is kind.

Momenteel verblijven er duizenden gevluchte kinderen in Nederland. Echter, het grootste gedeelte is op de vlucht in eigen land of in de regio. Zo vluchten Syrische kinderen en hun families vooral naar Libanon, Jordanië en Turkije. 

De instroom van vluchtelingen levert uitdagingen op. Met naar schatting 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen, een kwart van de bevolking, heeft Libanon bijvoorbeeld het hoogste aantal vluchtelingen per capita ter wereld. En dat op een oppervlakte van nog geen kwart van Nederland. Logisch dat dit een capaciteitsprobleem oplevert; er zijn onvoldoende middelen om ouders en kinderen goed op te vangen. Laat staan ze de psychosociale hulp, bescherming en scholing te bieden die zij nodig hebben.

MAMA WANNEER GAAN WE WEER NAAR HUIS?

Eén van de miljoenen kinderen die moest vluchten is de 10-jarige Rasha uit Syrië. Zij vluchtte samen met haar familie naar buurland Libanon toen de bommen letterlijk bij hen op de stoep vielen. “Ik was zo bang. Als er op straat werd geschoten, schuilde ik huilend in de badkamer. In mijn slaap hoor ik de bommen nog steeds afgaan.” Rasha vraagt vaak aan haar moeder wanneer ze weer naar huis gaan. Maar voorlopig kunnen ze niet terug naar Syrië.

WAT DOET WAR CHILD VOOR GEVLUCHTE OORLOGSKINDEREN

War Child focust zich vooral op de kinderen. Zij zijn de dupe van een oorlog waar ze niet om hebben gevraagd. Heftige oorlogservaringen staan hun ontwikkeling in de weg. Ze zijn bang, hebben nachtmerries of worden agressief of teruggetrokken. War Child biedt kinderen zoals Rasha een veilige plek waar ze hun ervaringen kunnen verwerken en weer voelen hoe het is om kind te zijn. Dat doen we in het conflictgebied of net daarbuiten. Ook biedt War Child bijscholing, zodat kinderen niet te ver achterop raken. 

IN NEDERLAND

Dit jaar gaan War Child, Unicef en Save the Children ook aan de slag in Nederland. Gevluchte kinderen hebben vaak traumatische ervaringen opgedaan in het land van herkomst en tijdens hun vlucht. Ze hebben behoefte aan een normaal en stabiel leven. Ontspanning en structuur zijn cruciaal voor de ontwikkeling van deze kinderen. Dat gaan wij bieden door een vast moment in de week te organiseren met recreatieve activiteiten als sport, spel, dans en toneel voor kinderen van zes tot achttien jaar. 

DE TOEKOMST WORDT BEDREIGD

Helaas neemt het aantal kinderen dat onmiddelijk behoefte heeft aan psychosociale hulp, scholing en bescherming nog elke dag toe. Minou Hexspoor, Manager programma-ontwikkeling in Libanon: "Psychosociale noodhulp is cruciaal in crisissituaties. Kinderen hebben zoveel meegemaakt." Helaas worden er nog veel te weinig kinderen geholpen. Minou: "Er is een capaciteitsprobleem. We hebben niet genoeg middelen om alle kinderen te helpen."Als we nu niet met zijn allen in actie komen, wordt de toekomst van deze generatie bedreigd."  

6 DINGEN DIE JIJ KUNT DOEN