Een veilige plek voor vluchtelingen

Wereldwijd zijn er bijna 60 miljoen mensen op de vlucht. De helft van hen is kind. Het grootste gedeelte is op de vlucht in eigen land of regio. Juist daar is War Child actief.

Door de conflicten wereldwijd kunnen miljoenen kinderen niet naar school. Ze verliezen familieleden en leven op de vlucht. Het continue gevoel van gevaar is desastreus voor hun ontwikkeling. Hulp en bescherming is er niet genoeg, maar is wel broodnodig.

Mama wanneer gaan we weer naar huis?

Eén van de miljoenen kinderen die moest vluchten is de 10-jarige Rasha uit Syrië. Zij vluchtte samen met haar familie naar buurland Libanon toen de bommen letterlijk bij hen op de stoep vielen. “Ik was zo bang. Als er op straat werd geschoten, schuilde ik huilend in de badkamer. In mijn slaap hoor ik de bommen nog steeds afgaan.” Rasha vraagt vaak aan haar moeder wanneer ze weer naar huis gaan. Maar voorlopig kunnen ze niet terug naar Syrië. 

Wat doet War Child voor vluchtelingen?

War Child focust zich vooral op kinderen. Zij zijn de dupe van een oorlog waar ze niet om hebben gevraagd. Heftige oorlogservaringen staan hun ontwikkeling in de weg. Ze zijn bang, hebben nachtmerries of worden agressief of teruggetrokken. War Child biedt kinderen zoals Rasha een veilige plek. In het conflictgebied of net daarbuiten worden ze opgevangen. Daar kunnen ze spelen. Zodat ze weer voelen hoe het is om kind te zijn. Ook biedt War Child inhaal-onderwijs of bijscholing, zodat kinderen niet te ver achterop raken. Daarnaast ontmoeten ze in deze zogenaamde Safe Spaces andere kinderen die hetzelfde hebben doorstaan.  

De toekomst wordt bedreigd

Helaas neemt het aantal kinderen dat onmiddelijk behoefte heeft aan psychosociale hulp, scholing en bescherming nog elke dag toe. Minou Hexspoor, Manager programma-ontwikkeling in Libanon: "Psychosociale noodhulp is cruciaal in crisissituaties. Kinderen hebben zoveel meegemaakt." Helaas worden er nog veel te weinig kinderen geholpen. Minou: "Er is een capaciteitsprobleem. We hebben niet genoeg middelen om alle kinderen te helpen."Als we nu niet met zijn allen in actie komen, wordt de toekomst van deze generatie bedreigd. 

5 Dingen die jij kunt doen

1. Geef om een gevlucht oorlogskind

2. Kom in actie

3. Deel deze pagina via de icoontjes bovenaan deze pagina

4. Lees verder & become inspired

5. Volg ons op social