Voel je 7 minuten lang een vluchteling

Hoe voelt het om een vluchteling te zijn die de Mexicaans-Amerikaanse grens oversteekt? Ervaar het zelf: bezoek de met een Oscar bekroonde VR-installatie over vluchtelingen in Amsterdam-Noord.

Met zijn virtualrealityinstallatie 'Carne y Arena' (vlees en zand) maakt de Mexicaanse regisseur Iñárritu de ervaringen van vluchtelingen uit Midden-Amerikaanse en Mexico voelbaar. Zet de VR-bril op je hoofd, en je wereld staat op z'n kop. Op je knieën en blote voeten in het zand, omringt door vluchtelingen uit Honduras en Guatemala. Amerikaanse grensagenten - gewapend met machinegeweren - schreeuwen dat je jouw handen boven je hoofd moet doen.

Minutenlange nachtmerrie

De Volkskrant filmrecensent Bor Beekman beschrijft de ervaring als een nachtmerrie van 6,5 minuut. '360 graden virtueel reële woestijn, waarin mag worden gewandeld. Wind in het gezicht, het geraas en getril van een overvliegende helikopter. Alsof je in een droom stapt.’

Regisseur Iñárritu (Amores PerrosBirdmanThe Revenant) werkte ruim vier jaar aan zijn VR-installatie, die hij baseerde op waargebeurde ervaringen van vluchtelingen die de gevaarlijke reis van Mexico naar de Verenigde Staten maken. Aan het project werken ook verschillende van deze immigranten fysiek mee.


Grensverleggende virtual reality

Vorig jaar kreeg Iñárritu's 'Carne y Arena' een speciale Oscar toegekend. Volgens De Academy is de installatie een emotionele en meeslepende creatieve doorbraak in de ontwikkeling van virtual reality. ‘Het verbindt ons met de omstreden politieke en sociale realiteit van de Amerikaans-Mexicaanse grens’.

Nederland is na Italië, Mexico en de VS het vierde land ter wereld waar het bekroonde kunstwerk te zien is. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Eye en kosten bijna 20 euro. Per dag kunnen vijftig deelnemers de installatie ervaren.

De VR-installatie zal van 15 juni tot en met 26 augustus te zien zijn in Casco in Amsterdam-Noord. Daarna staat 'Carne y Arena' van oktober t/m begin februari in de Fenix Food Factory in Rotterdam. Bekijk het Facebook event.

Vond je dit interessant? Lees dan:

- Hoe kinderen de dupe zijn van Trumps' brute afschrikbeleid

Wat komt er nu voor de jonge slachtoffers van Trumps' afschrikbeleid?

- Meer over onze missie


Tekst: Leoni Fohr
Beeld: Emmanuel Lubezki en War Child